Obama benoemt "speciaal gezant" voor gijzelingen

James O'Brien in 2000.
EPA James O'Brien in 2000.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag voor het eerst een "speciaal gezant" aangeduid die bevoegd is voor gijzelingszaken. De functie is in het leven geroepen nadat heel wat familieleden van Amerikaanse gegijzelden in het buitenland hun beklag hadden gedaan over het weinig efficiënte optreden van de Amerikaanse overheid.

De functie zal worden ingevuld door James O'Brien, een diplomaat die in de jaren negentig al zijn sporen verdiende als adviseur van Madeleine Albright, die toen VS-ambassadrice bij de Verenigde Naties en minister van Buitenlandse Zaken was. O'Brien speelde ook een actieve rol bij het tot stand komen van de vredesakkoorden van Dayton, die een einde maakten aan de burgeroorlog in Bosnië (1992-1995).

O'Brien moet volgens zijn functieomschrijving in de eerste plaats "diplomatie aanwenden om te zorgen voor de terugkeer van Amerikaanse gegijzelden in het buitenland". Verder moet hij buitenlandse leiders ontmoeten en meehelpen bij het uittekenen van een gecoördineerde Amerikaanse strategie. Ten slotte moet hij ook "in nauw contact" staan met de familieleden van de gegijzelden.

Volgens de Amerikaanse regering werden sinds de aanslagen van 11 september 2001 al meer dan tachtig Amerikanen gegijzeld in het buitenland. Meer dan dertig van hen worden nog altijd gevangengehouden door hun ontvoerders. Vooral de gijzelingsacties van de jihadistische terreurgroep IS hebben in de VS voor heel wat opschudding gezorgd.