Obama bekijkt mogelijkheid tot militaire actie in Syrië

President Barack Obama
AP President Barack Obama
De Amerikaanse president Barack Obama ziet het niet zitten om de VS binnen afzienbare tijd in een oorlog met Syrië te storten zonder de steun van een internationale conventie of een wettelijk mandaat van de Verenigde Naties. De Amerikaanse generaal Dempsey en andere leden van het Amerikaanse veiligheidsteam komen vandaag wel bijeen om te praten over de mogelijkheden om te reageren op de vermeende gifgasaanval in Damascus eerder deze week.

Obama zei gisteren zich zorgen te maken over het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. Gisteren bleek uit eerste onderzoeksresultaten dat het Syrische regeringsleger wel degelijk chemische wapens heeft ingezet vlak bij Damascus. Eerder zou de Amerikaanse president hebben gezegd dat het gebruik van chemische wapens een absolute grens voor de VS zou zijn om tot interventie over te gaan.

Obama zei gisteren echter dat wanneer er direct actie wordt ondernomen, dit mogelijk kan resulteren in "een erg moeilijke en dure interventie die juist meer rancune veroorzaakt in de regio. We moeten strategisch denken aan onze nationale belangen op de lange termijn", aldus de president. Daarom richt de VS zich vooralsnog op het organiseren van een vredesconferentie tussen de Syrische president Assad en de rebellen.

VS bespreekt opties
De Amerikaanse generaal Dempsey en andere leden van het Amerikaanse veiligheidsteam komen vandaag wel bijeen om te praten over de mogelijkheden van de VS om te reageren op de vermeende gifgasaanval in Damascus eerder deze week. Waarschijnlijk zal president Obama ook aanwezig zijn.

Een van de opties die de Verenigde Staten hebben is een aanval met kruisraketten vanaf een van de vier daarvoor geschikte marineschepen die in de Middellandse Zee liggen. Een bron binnen het leger heeft gezegd dat de activiteiten van de VS in de Middellandse Zee zijn uitgebreid. Een schip is al klaar met zijn missie en zou terugkeren naar de VS. Dat gaat niet door. Volgens persbureau Reuters is er geen bevel uitgegeven voor voorbereiding op een operatie tegen Syrië, maar CBS News meldt dat er wel degelijk voorbereidingen gaande zijn.

Waarschijnlijk valt er vandaag nog geen besluit over de respons van de VS, zegt een bron aan Reuters. Een aanval met kruisraketten kan pas plaatsvinden als president Obama daar toestemming voor geeft. Die zei gisteren tegen CNN dat het de vraag is of het internationale recht zo'n aanval zou toelaten.