Obama-administratie verbiedt olieboringen op Noordpool

thinkstock
De Amerikaanse regering heeft het boren naar gas en olie in de Arctische Oceaan verboden. Daarmee werpt ze een barrière op tegen de agenda van president-elect Donald Trump, die meer wil inzetten op fossiele brandstoffen.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er "significante risico's" zijn voor het "fragiele en unieke" Arctische ecosysteem indien olieboringen zouden toegestaan worden in de Tsjoektsjen- of Beaufortzee voor de kust van Alaska. De hoge kost voor de opsporing van olie, in combinatie met de lage olieprijs schrikken oliemaatschappijen waarschijnlijk sowieso al af, voegt het ministerie eraan toe.

"Het plan focust op de verkoop van vergunningen voor de beste plaatsen - die met het grootste potentieel aan grondstoffen, de minste conflicten en met bestaande infrastructuur - en laat regio's achterwege die simpelweg niet geschikt zijn om een vergunning voor te geven," aldus Sally Jewell, minister van Binnenlandse Zaken. "Gezien de unieke en uitdagende Arctische omgeving en de afnemende interesse van de industrie in de regio, is afzien van de verkoop van vergunningen op de Noordpool de juiste weg".

Het plan, dat deel uitmaakt van het land- en oceaanleaseplan van de Amerikaanse overheid en zal lopen van 2017 tot 2022, wordt op gejuich onthaald door milieuactivisten die oproepen tot een verbod op olieboringen in de Noordpool. Ze hopen op die manier de klimaatopwarming terug te dringen en een catastrofale olieramp te voorkomen.

Het nieuwe plan verbiedt ook olieboringen in de Atlantische Oceaan, tot genoegen van milieuorganisaties en kustgemeenschappen die de plannen aanvochten om gebieden in de oceaan te verhuren aan oliemaatschappijen. In het plan wordt wel toestemming gegeven voor tien nieuwe vergunningen in de Golf van Mexico, het epicentrum van de Amerikaanse offshore olievelden.