O ja, moederdag: de beste bloemenwinkels om mama te verrassen

Kos
Die mama toch. Altijd klaar om je te overladen met knuffels en lieve woordjes. Hoog tijd om haar ook eens in de bloemetjes te zetten, niet? Goesting Magazine zocht en vond de tien mooiste bloemenwinkels van Vlaanderen en Brussel. Nog meer shopstops gezocht? Volg Goesting op Facebook en we verrassen je met bergen gouden tips!

ANTWERPEN

Bloom! in Antwerpen
Een heel mooi Antwerps adresje is Bloom!, dat nog niet zo lang werd overgenomen door Stefan Vercauteren. In het prachtige historische pand zit een moderne winkel waar kleur de grote troef is. Niet moeilijk met bloemen en planten in huis, horen we je denken, maar ook vazen, potten, kaarsen en andere decoratie kleuren hier fuchsia, paasgeel, felgroen en petrolblauw. Qua keuze laat Stefan de klassiekere begonia's en azalea's links liggen en gaan ze resoluut voor moderne creaties, die qua prijs variëren tussen de tien en de honderd euro.  
Anselmostraat 12, Antwerpen. www.bloom-antwerp.be.


Amaryllis in Lille
Nog zo'n jonge starter is Seppe De Bie, die al sinds zijn kindertijd bezeten is door alles wat wortels en chlorophyl heeft. Een studie tuinarchitectuur en heel wat ervaring later vond hij het tijd voor de grote stap, en nam hij Amaryllis in Lille over. Ook hier geen bommaboeketjes of stijve bloemstukken, wel prachtige veldboeketten vol weelderige kleuren en vormen. Ook Jef Neve is trouwens fan, want hij bestelde bij Seppe alle bloemen voor zijn huwelijk.
Wechelsebaan 166, Lille. www.bloemen-amaryllis.be.

Bloom!
Greetje Van Buggenhout Bloom!
Amaryllis
Kos Amaryllis

OOST-VLAANDEREN

Caroline B.L.O.O.M in Dendermonde
In haar gloednieuw gerenoveerde bloemenwinkel verkoopt de sympathieke Caroline massa's bloemen, plantjes & bijpassende deco. Boeketje geven? Dan krijg je het hier in een wel heel originele verpakking mee. "Veel mensen gebruiken het zakje gewoon als vaas", vertelt Caroline. Of ze een favoriete bloem heeft? "Op dit moment zijn dat zeker de pioenen. Prachtig toch, als ze zo in al hun glorie openkomen?"    
Brusselsestraat 1, Dendermonde. Caroline B.L.O.O.M op Facebook.

Bluet in Gent
Daniël Deprez is pas drie jaar bezig met Bluet, maar nu al zijn zijn eco- en fairtradebloemen een echt begrip geworden. Zijn winkeltje werd algauw te klein en dus verhuisde hij zijn hele hebben en houden naar het prachtige Sint-Baafsplein. Je vindt er prachtige botanische orchideeën, wilde boeketten en origineel glaswerk van Henry Dean. Onze moeder mag zondag trouwens een boeket ecotulpen verwachten, die maar liefst veertien (!) dagen mooi blijven.
Sint-Baafsplein 11, Gent. www.bluet.be.

Caroline B.L.O.O.M
Kos Caroline B.L.O.O.M
Bluet
Kos Bluet

WEST-VLAANDEREN

Frederiek Van Pamel in Brugge
Elk jaar rond kerst staan toeristen te drommen om zijn etalage te kieken. En dat is niet verwonderlijk ook: bij Frederiek Van Pamel koop je niet zomaar bloemen, je koopt er kunstwerkjes. De man is vooral bekend om zijn feeërieke, barokke creaties die - no doubt - meteen het hart van je moeder zullen doen smelten.  
Eiermarkt 3, Brugge. www.frederiekvanpamel.be.

Polyanthus in Kortrijk
Wil je je moeder graag eens met een spectaculair boeket verrassen? Nico Beyls van Polyanthus has what it takes. Dé specialiteit van het huis zijn namelijk rozen uit Ecuador. Nico: "Die zijn veel groter dan de inheemse variëteiten, en blijven ook een stuk langer mooi. Je vindt ze in felle knalkleuren of - voor wie het liever subtieler heeft - in zachte pastels." Heeft je mams liever een cadeau dat de eeuwigheid kan doorstaan, dan vind je hier ook je meug: Nico verkoopt ook interieurcollecties als Dôme Deco, Sempre en Scapa Home.
Veemarkt 68, Kortrijk. www.polyanthus.be.

Frederiek Van Pamel
Kos Frederiek Van Pamel
Polyanhtus
Kos Polyanhtus

VLAAMS-BRABANT EN BRUSSEL

The Little Green Shop in Vorst
In The Little Green Shop hebben mama's de keuze: ze kunnen kiezen uit de prachtige bloemen en planten die uitgestald staan, of zich laten trakteren op een heerlijke brunch. Die is trouwens voor een groot deel zelf gekweekt: eigenaars Sarah en Nicolas halen alle groenten en kruiden rechtstreeks uit hun eigen tuin. Sarah is  kunsthistorica van opleiding, en dat zie je ook aan de indrukwekkende bloemstukken die ze maakt: kijk er de Facebookpagina maar op na.
Alsembergsesteenweg 314, Vorst. The Little Green Shop op Facebook.

Young Amadeus in Leuven
Bij Young Amadeus kom je terecht in de geurige & kleurige droomwereld van Tom Nackaerts en Peter Van Dessel. Hun passie voor bloemen en de natuur spat eraf: niet alleen in hun prachtige creaties, maar ook in hun aankoopbeleid. Peter: "We proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, door met Europese kwekers te werken. We kijken er ook op toe dat iedereen die er werkt, correct verloond wordt. Dat betekent wel dat we iets duurder zijn, maar de kwaliteit is dan ook top." Wat ook speciaal is: "Op Moederdag hebben we altijd een paar primeurs. Kwekers bieden ons dan soorten aan die ze nog niet op de veiling verkopen." Zo heb je een uniek cadeau voor die one of a kind mama van je!
Wandelingstraat 10, Leuven. www.youngamadeus.be.

The Little Green Shop
Kos The Little Green Shop
Young Amadeus
Kos Young Amadeus

LIMBURG

Il Mazzolino di Fiori in Hasselt
De prijs van meest melodieuze naam heeft dit Hasseltse bloemenparadijs alvast binnen. Creativo van dienst is er Valère Ooyen, met zijn veertig jaar ervaring een wandelende botanische encyclopedie. "We zijn vooral gespecialiseerd in iets specialere bloemen: van die heel dikke Nederlandse rozen, bijvoorbeeld, of Franse tulpen. Die krijg je trouwens allemaal in een speciale waterverpakking mee: echt heel mooi om cadeau te doen." En de naam? Mazzolino di Fiori is eigenlijk gewoon een heel sensuele manier om 'boeketje' te zeggen."
Ridder Portmansstraat 10, Hasselt. Il Mazzolino di Fiori op Facebook.

Il Mazzolino di Fiore
Kos Il Mazzolino di Fiore