Noorse regering wil Breivik permanent achter tralies

AFP
De Noorse regering wil met een noodwet ervoor zorgen dat Anders Behring Breivik voor de rest van zijn leven niet meer vrijkomt. Dat bleek uit het voorliggende wetsvoorstel waar de Noorse TV2 uit publiceert.

"Een patiënt zou voor zijn eigen veiligheid opgesloten kunnen blijven in een behandelingsinstituut zolang de politie meent dat er gevaar is dat iemand hem wil aanvallen voor wat hij heeft gedaan", zou er in het voorstel staan. "Het gaat daarbij om heel speciale gevallen waarbij de patiënt zware of schokkende handelingen heeft begaan, zoals het plegen van massamoord."

Veroordeelden voor zulke misdaden zouden met de nieuwe regels een eigen zwaarbeveiligde afdeling krijgen binnen de Ila-inrichting waar Breivik nu ook vastzit. Daar wordt al gewerkt aan een "gevangenis binnen een gevangenis", aldus de directeur van het complex.
Volgens TV2 vraagt de Noorse regering voor medio april aan het Noorse parlement om over het wetvoorstel te stemmen. De rechtszaak tegen Anders Behring Breivik begon enkele weken geleden. Als de wet direct van kracht wordt, moeten de Noorse rechters in de zaak de nieuwe regels meewegen in hun oordeel.

Anders Behring Breivik heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood op 22 juli vorig jaar van 77 mensen, bij een bomaanslag in Oslo en bij een schietpartij op het eiland Utoya.