Noord-Koreaanse kernproef veroorzaakt aardbeving en geopolitieke spanningen

Mensen in een treinstation in Seoel kijken naar een nieuwsuitzending waarin een Noord-Koreaans nieuwsanker de kernproef verslaat.
AFP Mensen in een treinstation in Seoel kijken naar een nieuwsuitzending waarin een Noord-Koreaans nieuwsanker de kernproef verslaat.
Noord-Korea heeft bevestigd dat het een "geslaagde" kernproef heeft gehouden, de vijfde ooit in het land.  De test veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3. Direct nadat de uitvoering van de test door het regime in Pyongyang bekend werd, volgden internationale protesten. De regering in buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef terstond en repte van "geopolitieke spanningen". President Park Geun-hye overlegde met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Washington zal zijn bondgenoot Seoel te allen tijde steunen, Obama schermde al met nieuwe sancties tegen het regime van Kim Jong-un. China activeerde een noodplan, de Veiligheidsraad van de VN komt vanavond samen om de nieuwe "provocatie" van Noord-Korea te bespreken.

China heeft zijn noodplan geactiveerd en is gestart met het meten van de radioactiviteit aan de grens met Noord-Korea.

Het ministerie van Milieubescherming in Peking deelde mee dat de meetstations in de drie noordoostelijke Chinese provincies en in de provincie Shandong "normaal werken". Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten.
 
Ook andere landen laten niet na maatregelen te nemen na de kernproef. Zo stuurde de Japanse regering vliegtuigen die luchtstalen zullen nemen om te controleren op radioactieve stoffen, en tekende ze protest aan bij de Noord-Koreaanse ambassade in Peking.

Premier Abe veroordeelde de kernproef ook en zei dat die een ernstige ondermijning was van de veiligheid van de regio en de internationale gemeenschap. Fel protest was ook te horen van de Franse regering.

Volgens het Westen heeft Kims regime zich tot doel gesteld, raketten te ontwikkelen met een bereik tot in de VS.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toonde zich bezorgd en drong tegelijk aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea.

De Europese Unie constateerde dat de proef in strijd is met een resolutie van de Verenigde Naties over het testen en het gebruik van kernwapens. De EU vindt dat Noord-Korea ogenblikkelijk al zijn atoomwapens moet afdanken en zijn nucleair programma moet schrappen, zei Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger belast met Buitenlandse Zaken en het Veiligheidsbeleid.

"Onze nucleaire wetenschappers hebben een proef uitgevoerd met een nieuwe op punt gestelde kernkop, op de nucleaire site in het noorden van het land. Deze test heeft definitief de structuur en specifieke kenmerken bevestigd van een gestandardiseerde kernkop die op ballistische raketten kan worden gemonteerd", luidt het op de staatstelevisie. "Onze partij heeft haar felicitaties overgemaakt aan onze nucleaire wetenschappers voor de succesvolle proef."

China heeft zijn noodplan geactiveerd en is gestart met het meten van de radioactiviteit aan de grens met Noord-Korea. De Japanse regering stuurde vliegtuigen die luchtstalen zullen nemen om te controleren op radioactieve stoffen

Krachtige aardbeving

Eerder maakte buurland Zuid-Korea al zijn vermoedens bekend dat Noord-Korea een nucleaire test had uitgevoerd, nadat een krachtige aardbeving met magnitude 5 was gedetecteerd in de buurt van de Noord-Koreaanse ondergrondse nucleaire site in Punggye-ri. Volgens het ministerie van Defensie ging het daarbij om een explosie van 10 kiloton, waarmee de proef de krachtigste is die Noord-Korea tot nu al uitvoerde.

De Zuid-Koreaanse president had het over een "daad van zelfvernietiging", waarmee hun communistische buur zich enkel nog meer isoleert. Bovendien bewijst het de "maniakale roekeloosheid" van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het is de vijfde nucleaire test door Noord-Korea. Eerdere testen werden uitgevoerd in 2006, 2009, 2013 en laatst nog in januari van dit jaar, toen Noord-Korea een waterstofbom testte. Daarnaast lanceert Noord-Korea regelmatig ballistische raketten, wat leidt tot grote spanningen tussen Pyongyang, de buurlanden en de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties hebben al verschillende keren sancties uitgevaardigd tegen het land, die in maart nog werden verstrengd.

Obama: "Zware consequenties"

Na de Noord-Koreaanse kernproef heeft China zijn noodplan geactiveerd en is het gestart met het meten van de radio-activiteit aan de grens met Noord-Korea. Ook de rest van de internationale gemeenschap reageerde snel en scherp.

Het ministerie van Milieubescherming in Peking deelde vrijdag mee dat de meetstations in de drie noordoostelijke Chinese provincies en in de provincie Shandong "normaal werken". Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Het ministerie kondigde vrijdagmorgen om 8.35 lokale tijd het rampenplan af, nadat vijf minuten eerder een aardbeving met een magnitude van 5.0 werd waargenomen in Noord-Korea, als gevolg van Noord-Korea's vijfde nucleaire test.

Ook andere landen laten niet na maatregelen te nemen na de kernproef. Zo stuurde de Japanse regering vliegtuigen om luchtstalen te nemen die gecontroleerd zullen worden op radioactieve stoffen, en tekende ze protest aan bij de Noord-Koreaanse ambassade in Peking. Premier Abe veroordeelde de kernproef ook en zei dat die een ernstige ondermijning was van de veiligheid van de regio en de internationale gemeenschap.
Het Witte Huis liet in een eerste reactie in het midden of het werkelijk om een kernproef ging, maar nadat Noord-Korea dat officieel bevestigde zei president Obama dat hier "zware consequenties" aan verbonden zouden worden. De komende dagen zal hij hierover samenzitten met de Amerikaanse bondgenoten.

President François Hollande was ook snel om de VN-Veiligheidsraad op te roepen zich over deze inbreuk op haar resoluties uit te spreken. "De internationale gemeenschap moet zich verenigen tegen deze nieuwe provocatie die volgt op een unanieme veroordeling door de Veiligheidsraad van de ballistische proeven van Noord-Korea maandag."

'De internationale gemeenschap moet zich verenigen tegen deze nieuwe provocatie'

François Hollande, Franse president