Ga naar de mobiele website
^ Top

Noord-Korea dreigt met nucleaire aanvallen: "Laten we de VS tot as en duisternis herleiden"

ap
Noord-Korea heeft gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Het land reageert daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea dreigt ermee "de vier eilanden van Japan te doen zinken" en "de VS te herleiden tot as en duisternis".

Het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang riep onder meer op tot de ontbinding van de Veiligheidsraad. Dat internationale orgaan zou "een hulpmiddel van het kwaad" zijn' en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

"Japan doen zinken met kernbom"
Ook Japan kreeg in de via staatspersbureau KCNA verspreide verklaring de volle laag. "De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van Juche", aldus het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea. Die ideologie is een samenraapsel van marxisme en een extrme vorm van nationalisme zoals werd gepropageerd door stichter van de natie Kim Il-sung, grootvader van de huidige leider Kim Jong-un.

Pyongyang verweet Tokio ook nooit excuses te hebben aangeboden voor de "misdaden tegen ons volk", vermoedelijk een verwijzing naar de Japanse bezetting van Korea. Een Japanse topfunctionaris noemde de dreigementen "extreem provocatief" en "compleet onacceptabel".

VS en Zuid-Korea
Verder richtte Pyongyang een nieuw dreigement aan de VS. "Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis", aldus het comité. "Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid".

Ook de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea kreeg kritiek. De Zuid-Koreanen zijn "verraders en honden" van de Verenigde Staten, aldus het communistische buurland.

Atoomtest en VN-sancties

De spanningen in de regio zijn toegenomen sinds Noord-Korea op 3 september zijn zesde en meest krachtige atoomtest ooit uitvoerde.

De 15 leden van de VN-Veiligheidsraad stemden maandag unaniem voor een door de VS opgestelde resolutie en een nieuwe ronde sancties. Zo werd de textielexport van Noord-Korea afgeblokt en werden limieten gesteld op de levering van brandstoffen aan het land. Die resolutie genoot de steun van vetogerechtigde landen China en Rusland.

De VS wilden aanvankelijk een totaalverbod op de levering van olieproducten aan Noord-Korea, maar dat werd afgezwakt ter wille van China, de grootste leverancier van die olieproducten.

Nog steeds in oorlog
Noord-Korea beschuldigt de VS, dat 28.500 militaire manschappen in Zuid-Korea gelegerd heeft, ervan een invasie voor te bereiden en bedreigt regelmatig de Aziatische bondgenoten van de VS.

Technisch gezien zijn de VS en Zuid-Korea nog altijd in oorlog met Noord-Korea. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde immers met een wapenstilstand, niet met een vredesverdrag.

Amerikaans president Donald Trump heeft gezworen dat Noord-Korea nooit de VS zal mogen bedreigen met kernraketten en heeft China gevraagd meer te doen om zijn buurland en bondgenoot in te tomen. China van zijn kant wil het conflict op diplomatie wijze oplossen.
71 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rudy De Wever

  Men heeft het over vrijheid teruggegeven, maar wie heeft onze vrijheid ten grabbel gegooid, ja juist de politiekers die in de regering zaten tss 1980 en vandaag.

 • Becky

  Onnozel manneke!

 • Jamal Bel

  Aan alle pro-amerikanen idem..@singh

 • joanna de potter

  Heel juist beste Rudy. Alleen heeft Amerika dat niet zo maar gedaan uit liefdadigheid he. Ze hebben wel al hun bedrijven meegebracht. De Amerikanen deelden coca-cola, kauwgom, sigaretten, chocolade,... uit aan de bevolking en heeft zo zijn producten geintroduceerd in onze landen. Elke oorlog draait rond macht en vooral economische belangen. Enig idee waarom sommige conflicten wel eeuwig blijven duren zonder inmenging van grootmachten ?

 • Jamy Hillewaert

  Op papier heeft NKorea geen kans tegen de vs. Het is china die het nog in gareel houdt. Van mij mag het. De mens lost het probleem "de mens" zelf op.

Meld een bug