Noord-Korea beschuldigt CIA van moordcomplot tegen leider Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Noord-Korea heeft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ervan beschuldigd samen met Zuid-Korea een plan te beramen om leider Kim Jong-un te vermoorden.

De CIA en de inlichtingendiensten van Seoel hebben een "gemeen plan" gesmeed om met niet nader genoemde "biochemische middelen" de leider van Noord-Korea te vermoorden tijdens een openbare ceremonie in Pyongyang. Dat laat het Noord-Koreaanse ministerie via staatsmedia weten.

De boodschap komt er nadat de Amerikaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers nieuwe sancties tegen Noord-Korea stemde waarmee het de scheepvaartindustrie en het gebruik van dwangarbeid door Noord-Korea viseert. Dit temidden van spanningen omtrent de nucleaire programma's van Noord-Korea.

De Amerikaanse admiraal Harry Davis Jr, hoofd van de Amerikaanse marine in de Grote Oceaan, heeft gewaarschuwd dat de vraag niet is óf Noord-Korea een kernraket kan bouwen die de VS kan bereiken, maar wanneer. De nieuwe sancties tegen Noord-Korea moeten nog door de Amerikaanse Senaat worden goedgekeurd. Die sancties zijn erop gericht de geldstroom naar het regime af te snijden.

Volgens de sancties zouden Noord-Koreanse schepen of schepen van landen die zich niet schikken naar de VN-resoluties inzake Noord-Korea niet meer in Amerikaanse territoriale wateren worden toegelaten en niet meer mogen aanmeren in Amerikaanse havens.

Goederen geproduceerd door Noord-Koreaanse dwangarbeiders zouden niet meer in de VS ingevoerd mogen worden.