Nooit kon één terreurcel zo snel twee keer toeslaan

kos
Alles wijst erop dat de terroristen die de aanslagen pleegden in Zaventem en Brussel deel uitmaakten van hetzelfde netwerk dat in Parijs toesloeg. Het is de eerste keer dat dezelfde terreurcel in zo'n korte tijd en op zo'n schaal twee keer kon toeslaan. Bij zowel de aanslagen in Parijs als die in Brussel speelde de uitvalsbasis Molenbeek-Vorst-Schaarbeek een cruciale rol.

Hoe meer we te weten komen over de daders, hoe duidelijker het wordt dat we hen al langer kenden en dat ze akelig dichtbij, gedurende vier maand, hun terroristische bloedbad in alle rust konden voorbereiden. Ze werden door niemand gehinderd. Hoewel de speurders alles inzetten om hen te vinden én in de juiste richting aan het zoeken waren, konden ze hun plannen toch uitvoeren. Weliswaar vervroegd omdat ze vreesden verraden en gepakt te worden, maar toch zeer efficiënt.

Na de aanslagen van 13 november in Parijs keerde Salah Abdeslam (26) terug naar Brussel en zocht vermoedelijk ook onmiddellijk contact met Mohamed Belkaïd (35) en Najin Laachraoui (24), die in Brussel gebleven waren en van hieruit de aanslagen in Parijs hadden gecoördineerd via de telefoon. Dat deden ze allicht vanuit een safehouse in de Driesstraat in Vorst, dat al vanaf oktober vorig jaar onder een valse naam was gehuurd door de Brusselse gangster Khalid El Bakraoui (27). Ook diens broer Brahim (29) was lid van de cel.

Klik hier en lees het volledige verhaal. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

HLN