Nooit geziene aanval op gerecht

BELGA
Bart De Wever ligt op ramkoers met zowat de hele gerechtelijke wereld. In het debat over de dwangsom voor een Syrisch gezin noemt de N-VA-voorzitter sommige rechters "activisten, die beter in de politiek zouden gaan als ze wetten willen maken". "Onaanvaardbaar én vernederend", vinden magistraten en politici.

De heisa begon donderdagavond al, toen N-VA de campagne '#IkSteunTheo' lanceerde. In een tweet had de partij het over "wereldvreemde rechters" die "de grenzen openzetten". Een sneer naar de beroepsrechter die staatssecretaris Theo Francken veroordeelde tot een dwangsom, omdat hij blijft weigeren om het gezin uit Aleppo een visum te geven.

Voorzitter Bart De Wever deed daar gisteren nog een schepje bovenop met een open brief. "Door de activistische opstelling van een aantal rechters breidt de rechterlijke macht onopgemerkt uit", schreef hij. In 'Terzake' voegde De Wever daar gisteravond nog aan toe: "De rechter valt met deze beslissing de democratie aan, en rechters doen dat vaker. Ze moeten de wet toepassen. Niet de wetten uitbreiden, veranderen en zelfs negeren, of een andere wet in de plaats stellen."

"Gratuite kritiek van iemand die de uitspraak duidelijk niet goed of zelfs helemaal niét heeft gelezen", reageert Peter Hartoch, raadsheer bij het hof van beroep in Brussel. Hij is bijzonder boos, omdat politici met dergelijke uitspraken het hele gerechtelijke apparaat schofferen. "Terwijl politiek én justitie allebei net nood hebben aan vertrouwen van de bevolking om deftig te functioneren." Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat De Wever rechters niet moet afdreigen. "Als ze fouten maken kan je naar de Raad van State trekken, in plaats van uit te pakken met een campagne op zijn Wilders", zegt ze. "In deze zaak zijn wel drie of vier rechters opgetreden: zijn dat dan allemaal activisten?" De Open Vld'ster vindt het tijd voor bezinning. "Als je de scheiding der machten niet respecteert, stuikt je systeem in elkaar."

DE WEVER STAAT HELEMAAL ALLEEN MET ZIJN KRITIEK OP HET GERECHT. HOE ZIJN POLITIEKE COLLEGA'S EN HOGE MAGISTRATEN ZIJN UITHAAL VEROORDELEN, LEES JE IN HLN PLUS, ONZE ZONE EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. PROEF NU VIER WEKEN VOOR SLECHTS 2 EURO