Noodtoestand in Servië vanwege overstromingen die minstens drie doden eisen

EPA
In Servië hebben de autoriteiten de noodtoestand afgekondigd vanwege overstromingen door reeds meer dan veertig uur durende stortregens. De watersnood heeft al aan zeker drie mensen het leven gekost. Eén iemand is vermist.

In de voorbije 24 uur is tot 120 liter regen per vierkante meter gevallen, aldus meteorologen die nog veel meer neerslag verwachten. Op twee dagen tijd viel er meer water naar beneden dan gemiddeld over drie maanden, zegt de overheid. Het leger is ingezet om de getroffenen te helpen en de regering heeft hulp gevraagd bij de Europese Unie en Rusland.

In Umcari nabij de hoofdstad Belgrado en in het westelijke Lajkovac verdronken drie mensen. In het centrale Topolo nam het wassende water een hulpverlener mee die nu als vermist geldt.

In het zuiden en het zuidwesten van Servië zijn meer dan zeshonderd mensen geëvacueerd. De belangrijkste getroffen plaatsen zijn Valjevo, Sabac, Loznica, Cacak, Ljig en Gornji Milanovac.

Scholieren twee dagen vrij
In Cacak (120 km ten zuidwesten van Belgrado) wachten tweehonderd mensen op evacuatie nadat hun woningen waren ondergelopen. Het noodweer en de overstromingen hebben ook gevolgen voor het weg- en spoorwegverkeer. Duizenden mensen zaten zonder stroom. Schoolkinderen kregen twee dagen vrij.

Ook in buurland Bosnië is op sommige plaatsen de noodtoestand uitgeroepen, in het bijzonder in het centrum en het noordoosten waar er grote overstromingen waren tengevolge van wassende rivieren, zelf tengevolge van de ergste regenval sinds 120 jaar.

EPA
EPA
EPA