Noodplan in werking na fors onweer met grote hagelbollen

Een zwaar onweer trekt momenteel over West-en Oost-Vlaanderen, met zware hagelbuien. Dat vertelt KMI-weerman David Dehenauw. Er is sprake van schade door wateroverlast. In Torhout trad het noodplan in werking. In Kortemark stortte een deel van een huis in door een windhoos.

Vooral het hart van West-Vlaanderen, regio Torhout - Brugge, kreeg de volle lading. De brandweer van Brugge en Torhout krijgt een enorme toevloed aan oproepen binnen.
    
In Torhout liep het centrum van de stad onder water. "Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten", vertelt burgemeester Norbert De Cuyper. "We hebben het rampenplan in werking gestoken en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening."        

Het hele noorden van de provincie werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer al enkele oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. "Lichtervelde, Wingene, Zwevezele, daar zijn we op dit moment bezig", klonk het bij brandweer Midwest - Roeselare. "Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast en zelfs hagelschade."  
 
Ramen weggeblazen
Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp, is ook al in de weer. "We zitten aan 42 oproepen. Takken, bomen en schade aan daken. De situatie is nu wel onder controle. Het noodplan is niet afgekondigd, maar alle hulpverleningsdiensten werken nauw samen." De brandweer treedt hem bij. "Vanaf 5 uur deze ochtend hebben we preventieve maatregelen genomen en ons georganiseerd. Dat loopt heel vlot. De ergste situaties zijn onder controle", klinkt het. Er was melding van onder meer een omgewaaide topgevel en in een woning werden zelfs enkele ramen weggeblazen. Enkele straten werden ook afgesloten door wateroverlast.   
    
Het onweer begon zaterdag in de late avond. Het trok vanuit Frankrijk West-Vlaanderen binnen. Ook Henegouwen kreeg het onweer over zich. Vanuit West-Vlaanderen trekt het richting Oost-Vlaanderen.
    
Volgens Dehenauw zorgen supercellen -ronddraaiend onweer op kilometers hoogte- voor windstoten en hagel. In Brugge was zaterdagnacht sprake van hagelbollen met een diameter van 2 à 3 centimeter.

In de loop van de ochtend trekt het onweer weg. Op dit moment trekt het met nog wat lichte flitsen in de richting van de Antwerpse haven. Vannacht is er opnieuw kans op zwaar onweer in het noordwesten van het land. Volgens de meest recente weermodellen is er vanaf 22 uur opnieuw kans op een supercel in de kustregio en de grensgebieden met Zeeland.

Jonas Leupe