Nog twee vrienden van Boston Bomber veroordeeld

De advocaten Susan Church (links) en Derege Demissie (rechts) spreken de pers toe nadat hun client, Robel Phillipos veroordeeld werd gisteren.
AP De advocaten Susan Church (links) en Derege Demissie (rechts) spreken de pers toe nadat hun client, Robel Phillipos veroordeeld werd gisteren.
Twee studiegenoten van Dzjochar Tsarnajev, die een bomaanslag pleegde bij de marathon van Boston in 2013, moeten minstens drie jaar naar de cel. Ze hebben bewijsstukken vernietigd en gelogen tegen de autoriteiten in de nasleep van de aanslag.

Het gaat Azamat Tazhajakov, uit Kazachstan, en Robel Phillipos, met de Amerikaanse nationaliteit. De eerste kreeg gisteren drieënhalf jaar cel omdat hij na de aanslag uit de kamer van Tsarnajev diens rugzak -met lege vuurwerkhulzen- en laptop heeft gehaald. "Ik bied mijn verontschuldigingen aan de bevolking van Boston aan voor wat ik heb gedaan (...) Ik kan dat niet meer veranderen, maar heb er spijt van. Ik veracht wat Tsarnajev deed".

Phillipos kreeg drie jaar, omdat hij ook aanwezig was in de kamer en valse verklaringen aflegde tegenover de onderzoekers.

Een derde vriend van Tsarnajev kreeg eerder deze week al een celstraf van zes jaar. De drie studeerden samen met de jonge terrorist aan de universiteit van Massachusetts. Tsarnajev kreeg vorige maand de doodstraf voor de bomaanslag. Daarbij kwamen drie mensen om, meer dan 260 raakten gewond.

Robel Phillipos moet drie jaar de cel in.
AP Robel Phillipos moet drie jaar de cel in.