Nog meer gegraai: ook ziekenhuizen lucratieve bijverdienste voor Brusselse politici

Ook Pascal Peraïta (PS) staat op de loonlijst bij UZC.
Photo News Ook Pascal Peraïta (PS) staat op de loonlijst bij UZC.
Na Samusocial en De Brusselse Keukens liggen nu ook de raden van bestuur van Brusselse ziekenhuizen onder vuur. Want ook daar blijken hoge zitpenningen voor politici te circuleren. Tot 64.000 euro per jaar.

De voogdijministers van het Brussels Gewest wilden al langer weten hoeveel de OCMW-raadsleden van de stad Brussel verdienen door te zetelen in raden van bestuur. Hun vraag stuitte echter onder het OCMW-voorzitterschap van Pascale Peraïta (PS) altijd op een njet. Het was wachten tot Peraïta weg was bij het OCMW om de cijfers te kennen. Daaruit blijkt dat heel wat raadsleden gratis zetelen of een vergoeding van 77 euro per jaar krijgen. Maar in de Brusselse ziekenhuizen circuleert veel meer geld aan de bestuurstop. Zo krijgt de voorzitter van de raad van bestuur van het Brugmann-ziekenhuis, Christophe Pourtois (MR), 32.365,56 euro bruto per jaar. Alain Nimegeers (MR) vangt 24.274,32 euro. Bij het UMC Sint-Pieter ging het afgelopen jaar zo 32.365,56 euro naar Pascale Peraïta. Andere raadsleden moeten het dan weer doen met 800 euro per jaar voor een vergadering per maand.

Onbekende vergoedingen

Al deze ziekenhuizen behoren bovendien nog eens tot de koepelvereniging Iris, die instaat voor het algemeen beheer van de activiteiten van de Brusselse openbare ziekenhuizen. De raad van bestuur van die koepel-vzw wordt voorgezeten door Faouzia Hariche (PS), van wie we eerder al schreven dat ze 19.500 euro krijgt om te zetelen in vzw De Brusselse Keukens. Hariche is op dit moment waarnemend burgemeester. Oud-burgemeester Yvan Mayeur (PS) richtte in 2015 nog een andere koepel op, het UZC van Brussel waaronder de universitaire ziekenhuizen van Brussel Stad vallen. Verschillende leden van de oppositie stelden zich al vragen over het nut van zo'n tweede koepel. "Die loopt dubbel met Iris", liet Bernard Clerfayt (DéFI) zich eerder al ontvallen. "We weten dat het geld kost, maar niet of het ook iets oplevert."

Nuttig of niet, Pourtois (MR) strijkt bij het UZC 32.365,56 euro op. Ook Peraïta kreeg hier het afgelopen jaar 20.227,32 euro. Ze verdienen dus tweemaal hoge vergoedingen door te zetelen in de raad van bestuur van een ziekenhuis én van de koepel die erboven staat. Hoeveel voorzitter Mayeur kreeg in 2016 is nog niet gekend. De voorzitters van Iris Zuid en Kinderziekenhuis Koningin Fabiola zijn PS-politici, van wie we de vergoeding niet kennen. Hetzelfde geldt voor de voorzitter van het Bordet-ziekenhuis, Robert Tollet, een econoom die geassocieerd wordt met de PS.

Machtsstrijd

De politieke benoemingen in de raden van bestuur roepen niet alleen vragen op wegens de hoge vergoedingen. Achter de schermen blijkt ook een ongeziene machtsstrijd aan de gang. Zo is de algemeen medische directrice van het Brugmann-ziekenhuis, Florence Hut, eind vorig jaar ontslagen. Zij diende daarop een klacht in voor samenzwering tegen haar. Volgens sommige leden van de raad van bestuur was het Mayeur zelf die achter het ontslag zat, of zou het alleszins op het stadhuis beslist zijn. Hiervoor is nu een onderzoeksrechter aangesteld en de leden van de raad van bestuur van het Brugmann-ziekenhuis worden één voor één verhoord.
219 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Frans Van der Borght

    Eindelijk het onderzoek komt bij de bron. Hier is Mayeur zijn spelletje begonnen. Het personeel weet veeeel meer.

  • Ivan De Volder

    Ja er zijn besparingen hé in de sector??

  • Najima

    Mensen aub kom op straat en betoog weken eventueel maanden, die crimenelen moeten opgesloten worden, In Marokko zijn ze wakker geworden daar komt de bevolking eindelijk op straat tegen de dieven in de regering stinkend rijk terwijl de bevolking crepeert van de honger.

  • Lilianne Van Neylen

    Welke politieker durft nog te stellen dat wij hun moeten geloven? Zo rot als maar kan en ons land gaat daar al 25 jaar stilletjes aan kapot! Hier moet 1 regering komen zoals Nederland of Luxemburg. Als het niet kan met de Walen en Brusselaars, dan alleen Vlaanderen. En ons geld moet blijven waar het betaald wordt! Nu doen ze in Brussel en Wallonië wat ze willen zonder dat er iemand op toe ziet! En Gwendolyn Rutten doet hier gezwind aan mee!

  • Vulgus Plebs

    Ik ben in de war... Wat bedoelt men met 'Politieke correctheid'? Kan iemand mij dat uitleggen?