NINA tipt: zwerfvuil ruimen voor het goede doel

thinkstock
We weten het, we hebben al geen tijd (lees: zin) om onze eigen woonkamer op te ruimen, laat staan de Antwerpse straten. En toch is dat precies wat wij dit weekend gaan doen. Want zeg nu zelf, 10 minuutjes tijd hebben we toch allemaal?

'10 minutes a day', zo heet het project van bedrijfsleider Jean-Paul Meus. Iedere dag trekt hij 10 minuten de straat op om zwerfvuil op te ruimen, en nu wil hij iedereen aanzetten om hetzelfde te doen. Deze zaterdag wordt Antwerpen onder handen genomen, en dit om het taboe rond het oprapen van zwerfvuil te doorbreken.

Een propere stad is nu eenmaal een veel gezelligere stad. Dat ondervond ook Meus toen hij bij een bezoekje aan Bali geconfronteerd werd met de enorme vervuiling. En dus ruilde hij zijn strandstoel in voor een werkplunje en begon hij de stranden schoon te maken. Bij zijn terugkomst in België was hij het opruimen niet verleerd, en nu maakt hij er een sport van ook onze straten proper te houden. Ondertussen is dit een dagelijkse therapie geworden, waarbij hij ook nog eens bijdraagt aan duurzaamheid en ecologie. Want door op tijd zwerfvuil op te ruimen voorkom je dat het in rivieren en zeeën terechtkomt. 

In je eentje de wereld verbeteren mag dan een nobel doel zijn, heel ver kom je er niet mee. En dus roept hij nu op om allemaal samen 10 minuutjes lang zwerfvuil te ruimen.

Nu zaterdag, afspraak naast het Centraal Station.