Nigel Farage bezoekt Donald Trump: "Productieve bijeenkomst"

Nigel Farage (in blauw pak) staat in de lift in Trump Tower.
Getty Images Nigel Farage (in blauw pak) staat in de lift in Trump Tower.
De leider van de Brexit-campagne is gisteren langs geweest bij Donald Trump. Nigel Farage bezocht de aankomend president in zijn penthouse in New York. Volgens een woordvoerder van Trump hadden de twee een "zeer productieve" bijeenkomst.

"Ik denk dat ze blij waren met elkaars gezelschap. Ze kregen de kans om over vrijheid te praten, over winnen en over wat dit allemaal voor de wereld betekent", aldus Trumps campagneleider Kellyanne Conway. Tijdens zijn campagne had Trump al laten weten geïnspireerd te zijn door het referendum voor de Brexit, waar tegen de verwachting van opiniepeilers voor gestemd werd. De Britten kozen eind juni voor afsplitsing van de Europese Unie. Volgens Trump zijn Amerikaanse kiezers net als Britse kiezers gefrustreerd over de traditionele politiek.

Toeristen

Rond de Trump Tower in New York stikt het deze dagen van de journalisten en demontranten. Toen Farage er gisteren gespot werd, grapte hij: "We zijn gewoon toeristen." Na afloop plaatste de Britse politicus een foto van zichzelf met Trump op Twitter met het bijschrift: "Hij was ontspannen en zat vol goede ideeën. Ik weet zeker dat hij een goede president wordt." Farage voegde toe dat Trump goed is voor de verhoudingen tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten: "Dit is een man met wie we zaken kunnen doen." De Brit was tijdens Trumps campagne al te gast bij rally's. Hij voorspelde toen dat Trump dezelfde ontevredenheid bij kiezers zou aanboren als hij in Groot-Brittannië had gedaan.

Johnson slaat EU-bijeenkomst over
Een andere Brexiteer, Boris Johnson, riep Europeanen eerder al op de verkiezing van Trump niet te negatief te beschouwen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken slaat een informeel gesprek tussen Europese ministers over de verkiezing van Trump over. Dat maakte zijn woordvoerder zaterdag bekend. Zondagavond komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen om over de toekomst van de relaties met de Verenigde Staten te praten. Een woordvoerder van Johnson zegt in een reactie dat Londen wil samenwerken met de nieuwe regering in Washington om het beste te bereiken voor Groot-Brittannië.

Net als Boris Johnson zal zijn ambtgenoot, de Franse minister Jean-Marc Ayrault zal ook niet aanwezig zijn op de informele ontmoeting van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken die vanavond plaatsvindt. Beide ministers worden vervangen door hun ambassadeur bij de EU. De afwezigheid van Ayrault op het diner legt het Quai d'Orsay uit door een "belangrijke ontmoeting" die op maandag in Parijs is gepland, met de toekomstige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.