Nieuwe snelweg A11 tussen Brugge en Knokke krijgt twee beweegbare bruggen

In Brugge maken ze zich op voor de plaatsing van twee beweegbare bruggen langs de nieuwe autosnelweg A11 tussen Brugge en Knokke. Aan die snelweg van 12 kilometer lang wordt al 2,5 jaar gewerkt. Volgend jaar deze tijd moet de weg afgewerkt zijn.

Voor het eerst in ons land maakt een beweegbare brug deel uit van een autosnelweg. Die wordt volgende week geplaatst. Normaal zou dat dit weekend gebeuren, maar er staat teveel wind. De onderdelen liggen momenteel al klaar in het havengebied en worden de komende dagen in elkaar gestoken. Daarna zal een enorme kraan het brugdeel van 1.000 ton zwaar ruim zes uur optillen, om het daarna minutieus te laten inpassen in de huidige afgewerkte snelweg.
Een week later is het dan de beurt aan de andere brug, in de rijrichting van Knokke. "Dit wordt een werk van 48 uur", voorspelt projectleider Koen Thys. "De bruggen zijn uniek in België. Nooit eerder is er middenin een autosnelweg een brug geplaatst die open en dicht kan. In Nederland is dat wel het geval. Zo zijn er beweegbare bruggen op de A15 in Rotterdam of langs de ring in Utrecht. We verwachten dat deze brug gemiddeld twee keer per dag zal openen om grote schepen van de haven van Zeebrugge te laten passeren." Automobilisten zullen er maximum een kwartier door opgehouden worden. Normaal duurt de reistijd van Brugge naar Knokke via de A11 nauwelijks zeven minuten.

RV
RV