Nieuwe gevangenis maakt Joran van der Sloot depressief

REUTERS
Het gaat niet goed met Joran van der Sloot, in zijn nieuwe onderkomen in de Piedras Gordas-gevangenis gaat zijn gezondheid fors achteruit. Hij zegt dat hij depressief is en voelt zich zwak.

In de Castro Castro-gevangenis genoot de Nederlander bepaalde privileges, in de Piedras Gordas is het leven minder luxueus, het eten en het water zijn er van slechte kwaliteit, aldus bron weten aan de website Radar Online. Ook zijn zelfverklaarde beschermengel Mary Hamer meldt dit: "Ik maak me veel zorgen om zijn gezondheid. Ik ben bang en voel me hulpeloos."

Privileges

Na zijn veroordeling tot 28 jaar cel op 13 januari werd Joran direct overgeplaatst naar de andere gevangenis. Joran zou sinds zijn arrestatie in juni 2010 in zijn cel onder meer hebben kunnen genieten van een LCD-tv en een telefoon met internet. Dit leidde tot grote verontwaardiging en veel kritiek, onder andere bij de van het slachtoffer Stephany Ricardo Flores.

De gevangenis waar hij nu zit, in het noorden van de hoofdstad Lima, is strenger dan de vorige. In de inrichting zitten onder meer maffiabazen en terroristen. Van der Sloot zit er alleen in een cel, zodat hij beter gecontroleerd kan worden en niet meer over bijvoorbeeld een gsm kan beschikken. Hierdoor kan hij zijn medegevangenen en cipiers niet manipuleren en krijgt hij geen boeken, geld, telefoontjes, internet of bezoekjes van dames.

De hel

Volgens de bron zou Joran zich ook zorgen maken dat hij wordt overgebracht naar de Challapalca-gevangenis. Deze instelling wordt ook wel 'de hel' genoemd. In december gingen er ook al geruchten de ronde dat de Nederlander hierheen zou worden gebracht, maar die werden destijds door zijn advocaat Jimenez ontkracht.

In beroep

Jimenez heeft deze week het hoger beroep tegen het vonnis van 28 jaar gevangenisstraf voor Joran van der Sloot formeel ingediend.  Joran heeft bekend dat hij zijn 21-jarige slachtoffer op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer heeft gewurgd. Zijn advocaat gaat voor strafvermindering vanwege de volledige bekentenis van Joran, die volgens de raadsman niet op waarde zou zijn geschat. (ad/ep)

AFP