Nieuwe delegatieleider minstens twee jaar voor Spelen in Tokio

Eddy De Smedt bereikt in 2018 de leeftijdsgrens.
Photo News Eddy De Smedt bereikt in 2018 de leeftijdsgrens.
Er wacht het BOIC op weg naar de volgende olympische Spelen nog een belangrijke beslissing: de opvolging van topsportdirecteur en delegatieleider Eddy De Smedt. De Smedt was de afgelopen vier olympiades (2010, 2012, 2014 en 2016) delegatieleider en bereikt op het einde van 2018 de leeftijdsgrens van het mandaat.

Tijdens de Winterspelen in Pyeongchang van 2018 zal Gert Van Looy de delegatie leiden, net zoals hij al gedaan heeft tijdens eerste Europese Spelen, in Bakoe in 2015. Philipp Praet vervulde dezelfde functie op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Tblissi in 2015.

"Dat zal voor een overgangsfase zorgen, maar geen crisissituatie creëren", preciseert Philippe Vander Putten, de nummer twee van het BOIC. "We willen ons beleid verderzetten. Ik ga aan de raad van bestuur aanbevelen iemand uit het team te bevorderen en niemand van buitenaf te zoeken. We hebben iemand nodig met de juiste kennis van zaken en beschikbaarheid. Zijn benoeming zal twee jaar voor de Spelen gebeuren, maar we willen het indien mogelijk ook al eerder bekendmaken."

Voortbouwen op Rio

Team Belgium en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) willen in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio niets aan het toeval overlaten. Atleten en coaches trokken daarom in november, nauwelijks enkele maanden na de Spelen in Rio, op stage naar Lanzarote. Een primeur voor Team Belgium.

"Normaliter volgt er na de Spelen een decompressie en beginnen we pas het jaar nadien met de voorbereiding van de volgende editie", vertelt Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC. "Maar de atleten en hun trainers vroegen ons om ook dit jaar nog een stage te organiseren. Dit getuigt van de positieve vibe waarmee iedereen is teruggekomen uit Brazilië."

"We hebben in Rio gezien dat het mogelijk is om knappe resultaten neer te zetten en medailles te winnen", aldus Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het BOIC. "We moeten op hetzelfde elan doorgaan. Met zestien sporten aanwezig op Lanzarote (atletiek, zwemmen, schermen, schietsport, kleiduifschieten, boogschieten, triatlon, beachvolley, turnen, judo, taekwondo, zeilen, roeien, kajakken, badminton en gewichtheffen red) zijn we alvast de goede weg ingeslagen. Nooit tekenden er zoveel atleten present op een stage."

"Een van de domeinen waaraan we werken is de relatie tussen sporter en coach", gaat De Smedt voort. "Een trainer kan een atleet naar een hoger niveau tillen. We hebben ook voor het eerst gebruik gemaakt van een psycholoog, bijvoorbeeld om de atleten te helpen hun teleurstellingen van Rio te verwerken. Het BOIC gelooft sterk in mentale hulp."

Het BOIC heeft op dit moment al een lijst samengesteld van Belgische atleten die het potentieel hebben om in Tokio in de top acht te eindigen. De lijst, die confidentieel blijft, moet het BOIC helpen de atleten nog nauwer op te volgen. "Ook voor Rio hebben we een soortgelijke lijst opgesteld", aldus Vander Putten, "maar dan slechts twee jaar voor aanvang van de Spelen en geen vier zoals nu. Uiteraard kan die lijst nog veranderen, maar door ze in een erg vroege fase op papier te hebben, vermijden we dat we later overhaaste beslissingen moeten nemen."