Nieuwe burgemeester van Brussel is keizer van de mandaten: "Maar bijna allemaal onbezoldigd"

Philippe Close, 46, volgt Yvan Mayeur op.
Photo News Philippe Close, 46, volgt Yvan Mayeur op.
Philippe Close (46, PS) is vandaag op een persconferentie in het Brusselse stadhuis officieel voorgesteld als de nieuwe Brusselse burgemeester. De schepen van Toerisme, Personeel en Financiën volgt Yvan Mayeur op nadat die aftrad voor zijn betrokkenheid in het Samusocial-schandaal. Close neemt ook ontslag uit het Brussels Parlement, waar hij vandaag nog fractieleider is.

"Ik ga niet verbergen dat de afgelopen 24 uur extreem beproevend waren, ook voor alle mensen die voor de stad werken en ervoor hebben gezorgd dat de stad bleef draaien", opende kersvers burgemeester Close. De PS'er verduidelijkte nog dat het vertrouwen in het stadsbestuur herwonnen moet worden en dat het huidige college die ambitie samen wil voortzetten. "Tussen deze ploeg is er opnieuw vertrouwen gesteld en is er geloof in de ambitie van het project. Er bestaat geen andere stad die zo internationaal is en tegelijkertijd zo dicht bij zijn burgers staat. Er is heel veel talent in Brussel en dat wil ik dienen."
    
Zelf is Philippe Close ook geen onbesproken figuur in politieke kringen. Zo heeft hij 21 mandaten achter zijn naam staan, waarvan drie bezoldigd. De nieuwe Brusselse burgemeester is ook voorzitter van Brussels Expo en kwam daar onlangs nog negatief in het nieuws toen de uitbating van concertzaal Botanique naar Brussels Expo ging. Een beslissing van het Brusselse stadsbestuur. "Het geheel van mandaten die ik heb staan is in functie van mijn werk als schepen en nu als burgemeester. Ik heb geen private mandaten", aldus Close.
    
"Mayeur heeft nu nood aan sereniteit"
De nieuwe Brusselse burgemeester en Eerste Schepen Alain Courtois (MR) kwamen ook nog terug op het opstappen van Mayeur en over het nieuws dat hij nog een rol als schepen wilde. "Er is geen sprake geweest van Mayeur als schepen in de stad Brussel", stelde Courtois duidelijk. De nieuwe burgervader riep op om Mayeur nu zijn rust te geven. "Yvan Mayeur heeft een rol te spelen in Brussel en leidde de stad, maar zal dat niet doen als schepen. Hij heeft nu nood aan sereniteit en kalmte en heeft vele gestes gedaan naar de stad waarvan hij houdt", zei Philippe Close.
    
Wie OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS) opvolgt, is nog niet duidelijk, "er is nog niet eens over namen gesproken, enkel over projecten", klonk het.

"Laffe boeren"
Het Brusselse college telt vanaf heden ook een lid minder na het opstappen van Ans Persoon (sp.a). Haar bevoegdheden, Wijkcontracten en Nederlandstalige Aangelegenheden, zullen verdeeld worden onder de huidige collegeleden. "Sp.a heeft ervoor gekozen om weg te gaan, dat is hun keuze en daar geven wij geen verdere commentaar op. We zullen het werk voortzetten met een persoon minder en hard werken om het vertrouwen te herstellen", stelt schepen voor Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark Els Ampe (Open Vld).

"We hebben niets meer gehoord. Gisterenavond is Ans Persoons, onze schepen uit het overleg gegaan op vraag van PS en MR en met de steun van Open Vld", zegt John Crombez. "Sindsdien heeft niemand nog contact opgenomen. Het is een bende laffe boeren die hun partner aan de kant zet en zelfs niet durft om contact op te nemen om te zeggen: we doen zonder jullie voort of komen jullie nog?", reageert Crombez verontwaardigd.
    
Eedaflegging
Omdat de procedure van opvolging, met als sluitstuk de eedaflegging van Philippe Close als burgemeester, een zekere tijd in beslag neemt, zal Yvan Mayeur nog in functie zijn tijdens de volgende gemeenteraad op 26 juni.

BELGA
Photo News
BELGA
Photo News
Photo News

Wie is Close?

Close is jurist en starte zijn politieke loopbaan bij de PS als medewerker van senator Roger Lallemand. Later ging hij aan de slag op de studiedienst van de PS, het Institut Emile Vandervelde, en werd hij woordvoerder van Elio Di Rupo. In het Brusselse stadhuis zette Close zijn eerste stappen als kabinetschef van burgemeester Freddy Thielemans. In 2006 nam Close voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij werd meteen schepen voor Toerisme en Stadsontwikkeling. Sinds 2013 is hij ook schepen voor Financiën.

Naast zijn schepenambt en zijn parlementair mandaat heeft Close nog andere mandaten. Volgens Cumuleo had Close in 2015 meer dan 20 mandaten, maar behalve zijn schepenambt en zijn parlementair mandaat zijn die onbezoldigd.

Mark Baert