Nieuwe afvalverbrandingsoven in Wilrijk

De ISVAG-afvaloven in Wilrijk.
Google Streetview De ISVAG-afvaloven in Wilrijk.
Er komt aan de Boomsesteenweg in de Antwerpse districtsgemeente Wilrijk een nieuwe afvalenergiecentrale, zo heeft de raad van bestuur van intercommunale ISVAG vandaag beslist.

Bovendien zal er meer elektriciteit geproduceerd worden en daarbovenop warmte voor nog eens 40.000 gezinswoningen. Dat is interessant voor de aanleg van warmtenetten in de omgeving.

De huidige installatie aan de Boomsesteenweg in Wilrijk verwerkt zowat 140.000 ton huishoudelijk restafval per jaar. Dat is onvoldoende om al het restafval dat Isvag ophaalt in de Antwerpse regio te verwerken: 45.000 ton moet daarom naar Ibogem in Beveren getransporteerd worden om daar verbrand te worden. De nieuwe centrale in Wilrijk zal 190.000 ton restafval kunnen verwerken.

"Ondanks de verwachte stijging van het aantal inwoners, kiezen we er niet voor om meteen naar pakweg 220.000 ton per jaar te gaan", zegt Isvag-voorzitter en Antwerps schepen Philip Heylen (CD&V). "We willen blijven inzetten op afval vermijden, hergebruiken en sorteren zodat de totale hoeveelheid restafval van Isvag niet stijgt."

Grondig onderzoek
Volgens Isvag werden in totaal 17 locaties onderzocht en werden alle mogelijke alternatieven voor een verbrandingsoven bestudeerd, maar ook buitenlandse experts kwamen tot de conclusie dat de beste ecologische én economische optie een nieuwe afvalenergiecentrale op dezelfde site is. "De emissies komen hier bovenop die van de industrie en het vele dieselverkeer, wat de impact beperkt maakt ten opzichte van een scenario waarbij je op een andere locatie eigenlijk een nieuwe vervuiling zou creëren", zegt Silvia Lenaerts van de Universiteit Antwerpen.

De geproduceerde warmte zou dan weer van pas kunnen komen voor de Antwerpse wijk Nieuw Zuid (waar sowieso een warmtenet wordt aangelegd) en het geplande bedrijventerrein Blue Gate ten zuiden van Antwerpen. "Ik wilde best verhuizen naar bijvoorbeeld het Antwerpse havengebied, maar daar produceren veel bedrijven al restwarmte", zegt Heylen.

De nieuwe installatie wordt een roosteroven met selectieve katalytische reductie (SCR) - die stikstofoxiden uit de rookgassen filtert - en halfnatte rookgaswassing. Daarmee wil Isvag niet alleen ver beneden de toegestane norm blijven, maar zelfs minder uitstoten dan vandaag. "In Duitsland hebben we de voorbije decennia 2,5 miljard geïnvesteerd in alternatieve verwerkingstechnieken, zonder een betere optie gevonden te hebben", zegt ook professor Peter Quicker van de Technische Universiteit van Aken, die mee in een externe wetenschappelijke adviesgroep voor het project zat. "Voor het heel specifieke geval van restafval is dit de beste beschikbare technologie."

Isvag zal nu een milieu-effectenrapport opstellen om tegen midden 2018 een omgevingsvergunning te kunnen verkrijgen. Eind 2022 zou de nieuwe installatie klaar zijn voor gebruik. Het gaat om een investering van 175 miljoen euro, waarvoor de intercommunale zelf leningen zal aangaan. Er zijn dus geen extra middelen nodig van de vennoten.


Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.