Ga naar de mobiele website
^ Top

Nieuw virus: hackers gebruiken uw computer om virtueel geld te verkrijgen

thinkstock
Computerexperts hebben een tweede wereldwijde computeraanval ontdekt met de malware 'Adylkuzz'. De verspreiders van Adylkuzz 'mijnen' naar virtueel geld, Monero genaamd. Om wiskundige 'nodes' te vinden is er veel rekenkracht nodig. Hoe meer je er hebt, hoe meer kans om een virtueel centje bij te verdienen. En dus gebruikt Adylkuzz de rekenkracht van uw computer.

Een 'cyberaanval' noemt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België, het niet. "Het is een virus, zoals er vele duizenden verspreid worden. Maar wel eentje dat gebruik maakt van hetzelfde lek als 'WannaCry'."

"Voor de rest is er geen link tussen de twee. Het lijkt er momenteel ook op dat de impact van 'Adylkuzz' beperkt zal blijven. Het virus gebruikt rekencapaciteit, waardoor je computer misschien iets trager zal werken. Maar je bestanden worden niet gegijzeld en je verliest zelf geen geld."

Volgens sommige experts zouden er wereldwijd honderdduizenden computers besmet zijn. In ons land is er nog geen geval bekend. "Wie goed alle updates van zijn besturingssysteem en anti-virusprogramma's installeert, is zeer goed beschermd."

Antivirusbedrijf Kaspersky lab laat weten dat het de bedreiging van Adylkuzz monitort. Het bedrijf heeft intussen aanvallen op 2.300 unieke gebruikers gedetecteerd en geblokkeerd. Getroffen landen zijn onder meer Rusland, Oekraïne, India, Brazilië, Kazachstan, Vietnam, Mexico, Tunesië, Italië en Zuid-Afrika.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Dirk M.

    Dit is echt niet nieuw!!! Ransome is zuiver encryptie. De problemen zitten echter bij de grote softwarehuizen die niet tijdig patches uitbrengen omdat dit meer kost dan geld steken in R&D. Dus.... neem een goed anti malware programma en anti virus.... hoe moeilijk is het!

  • freedom 79

    Straks gewoon internet afschaffen! Want hangt mijn voeten uit met die digitale dreigementen.

Meld een bug