Nieuw schilderij van James Ensor duikt op

Een Ensor-tentoonstelling in Londen.
EPA Een Ensor-tentoonstelling in Londen.
In Oostende is een onbekend schilderij van de Belgische kunstschilder James Ensor ontdekt. Squelette arrêtant masques dateert uit 1891 en bleef wellicht een kleine eeuw het in bezit van dezelfde familie. Het Ensorcomité heeft het werk authentiek verklaard, meldt De Standaard.

Squelette arrêtant masques is een olieverf op doek van 33 op 55 centimeter. Centraal staat een gemaskerd personage dat door twee geraamten wordt aangehouden, een rijkswachter en een militair. Rechts onderaan is het getekend en gedateerd met 'Ensor 91'. Links staan twee maskers, waaronder een Japans nômasker en een carnavalsmasker. Rechts staan drie figuren, onder anderen een pierrot.

Hoewel Emile Verhaeren al in 1908 over het werk schreef, had niemand het ooit gezien. De enigen die Squelette arrêtant masques konden bewonderen, waren intimi van de familie Serruys, die het schilderij van Ensor had gekregen. Ensorspecialist Xavier Tricot denkt dat de familie het werk in 1922 had verworven.

Sotheby's stelt het werk over twee weken voor in Brussel, waarna het op 7 december wordt geveild in Parijs. De waarde wordt geschat tussen één en anderhalf miljoen euro.