Nieuw promofilmpje van Vlaamse Syriëstrijders

'De Basis', een groepering van Vlamingen en Nederlanders die tot Jabhat Al-Nusra behoren, de Syrische tak van al-Qaida, hebben via YouTube een nieuw promofilmpje verspreid.

De twee Vlamingen die opgevoerd worden, zijn de verder nog niet geïdentificeerde 'Abu Maariya Al Muhajir' en 'Abu Handala'. Die laatste is twee dagen na het inblikken van de beelden gesneuveld in de buurt van Aleppo, wat Het Laatste Nieuws al heeft gemeld. Het gaat om de 'dichter' die we toen in de krant geportretteerd hebben. Zijn geestesgenoten vonden na zijn dood immers een verzameling niet onverdienstelijke poëzie op zijn laptop terug. Toen ze daaruit publiceerden op Facebook, meldden ze reeds dat ze ook videobeelden van Abu Handala naar buiten zouden brengen.  

In het filmpje komen ook een Nederlander - 'Abu Khalid' - en Syrische medestrijders aan bod: twee zestigplussers en een kereltje van vijftien jaar oud. De beelden van het dagelijkse leven op hun uitkijkpost (ze zijn verantwoordelijk voor de grensbewaking) tonen onder meer dat ze ginds zelfs frieten bakken (minuut 00:07:31). Antwerpenaar Abu Maariya Al Muhajir' richt een oproep tot zijn geestesgenoten om ook naar Syrië te komen of de strijd op een andere wijze te steunen. "Het volk heeft mensen nodig, maar ook hulpgoederen en geld. De oorlog heeft geld nodig."  

'De Basis' is ook de groepering die eerder drie filmpjes onder de titel 'Bear Grills in Syrië' naar buiten heeft gebracht - parodieën op de inmiddels beroemde Antwerpse taxichauffeur.