Niet iedereen zal nog langer gecontroleerd worden aan vertrekhal Brussels Airport

"We gaan niet aan etnische profiling doen"

Vanaf morgen treedt een nieuw beveiligingsysteem in werking aan de vertrekhal van Brussels Airport. De bonden bereikten daarover een akkoord met vertegenwoordigers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en van Brussels Airport. Er blijft een permanente controle behouden, maar niet iedereen zal nog gecontroleerd worden.

"Idee achter de maatregel is dat iedereen nog kan gecontroleerd worden, maar dat dat niet meer bij iedereen ook effectief zal gebeuren", zegt ACV-secretaris Jan Adam. Laatste knelpunt tijdens de onderhandelingen ging over de technische aspecten - de manier waarop politiemensen zouden ingezet worden - maar inmiddels is ook daar een akkoord over bereikt.
    
"We hebben gezocht naar een oplossing die de veiligheid én het comfort van de passagiers verzekert", zo verwoordde minister Jambon het.
    
Concreet zullen reizigers nog steeds de tenten moeten doorkruisen die opgesteld staan voor de vertrekhal, maar de controles zullen voortaan relatief willekeurig gebeuren of op basis van verdachte gedragingen. Het gaat dan zowel om de identiteitscontrole als over de controle van de tickets en de bagage.
    
Iedereen blijft kans lopen op controle, onderstreept de minister. "Ook de oma van 75 dus. Maar het zijn de politiemensen die mensen zullen uitpikken van wie zij op basis van hun vakkennis denken dat ze in aanmerking kunnen komen."
    
"We gaan geen etnische profiling doen", beklemtoonde Jambon vanavond nog in "Terzake" op Canvas. "Als u denkt dat alleen mensen met een bruine huidskleur of met een djellaba 'd'office' door de screening zullen gaan: dat is niet zo."

De vakbonden reageerden tevreden op het akkoord. Het ACV wees er daarbij op dat minister Jambon begin april al beloofde om 200 extra politie-inspecteurs aan te werven voor de verschillende luchthavens, dus ook die van Zaventem. Ook werd er bijkomend 2 miljoen uitgetrokken voor materieel, zoals wapens en voertuigen.
    
Verder zei ACV-secretaris Jan Adam dat het nieuwe beveiligingssysteem permanent geëvalueerd zal worden, te beginnen woensdag. Afhankelijk daarvan zouden maatregelen nog kunnen bijgestuurd worden.

We hebben gezocht naar een oplossing die de veiligheid én het comfort van de passagiers verzeker

Jan Jambon
belga
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts