Niemand trekt zware wapens terug uit oosten van Oekraïne

Een truck met raketlanceerders van de separatisten in de buurt van Donetsk vandaag.
REUTERS Een truck met raketlanceerders van de separatisten in de buurt van Donetsk vandaag.
Ondanks de overeengekomen wapenstilstand in het oosten van Oekraïne treuzelen de conflictpartijen met de omzetting van het vredesplan. "Voorwaarde voor de terugtrekking van zware oorlogstechniek is een strikte wapenstilstand", aldus legerwoordvoerder Andrej Lyssenko in Kiev. "112 keer beschoten, dat is geen wapenstilstand." Volgens Lyssenko zijn minstens vijf soldaten gedood.

Ook de separatisten verwijten het leger tientallen keren het staakt-het-vuren te hebben geschonden, sinds het gisteren van kracht is geworden. Volgens rebellenleider Edoeard Bassoerin worden de wapens pas teruggetrokken als het bestand stand houdt.

Vooral om de strategisch belangrijke stad Debaltseve wordt nog gevochten. "De beschieting van onze stellingen is in vergelijking met andere dagen zelfs toegenomen", zei legerwoordvoer Anatoli Stelmach aan Radio Vesti. Rebellenleider Denis Poesjilin stelde een corridor voor, waarlangs de soldaten het gebied kunnen verlaten. Daarvoor moeten ze eerst hun wapens neerleggen.

"Situatie wel degelijk veranderd"

Bij Debaltseve zouden tot 8.000 soldaten ingesloten zitten. Dat bevestigde Kiev echter niet. "We kunnen onze stellingen bevoorraden met munitie en levensmiddelen", aldus legerwoordvoerder Vladislav Seleznjov.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin houdt de separatisten verantwoordelijk voor de gespannen situatie. Het leger houdt zich aan het staakt-het-vuren, zei hij bij een bezoek aan Bulgarije.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep beide partijen op de afspraken van Minsk te respecteren. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel en de presidenten François Hollande (Frankrijk), Vladimir Poetin (Rusland) en Petro Porosjenko (Oekraïne) maakten telefonisch hun bezorgdheid bekend.

Joeri Oesjakov, een raadgever van het Kremlin, zei dat de situatie in Oost-Oekraïne wel degelijk anders is dan enkele dagen voorheen. Volgens Oesjakov verwacht het Kremlin dat de terugtrekking van de zware wapens vandaag nog zal beginnen en tegen 2 maart afgerond zal zijn.