Netanyahu: "Schietpartij is resultaat van aanzetten tot haat tegen joden en Israël"

Banjamin Netanyahu.
AP Banjamin Netanyahu.
Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de schietpartij, die deze namiddag aan het Joods museum in Brussel plaatsvond en twee dodelijke slachtoffers eiste van Joodse origine, het resultaat van aanzetten tot geweld tegen joden en Israël. Dat zei hij vandaag in een eerste reactie, hoewel het nog niet officieel bevestigd is dat het om een antisemitische daad gaat.

Netanyahu was erg scherp in een mededeling. "We blijven laster en leugens horen tegen de staat Israël op Europese bodem. En dat terwijl er misdaden tegen de menselijkheid en moorden gepleegd worden in onze regio, die stelselmatig genegeerd worden", aldus Netanyahu.

Ook het WJC, het World Jewish Congress dat de joodse gemeenschap wereldwijd overkoepelt, meent dat het gaat om een "terreurdaad" waarbij de joden het doelwit zijn. "Twee jaar na Toulouse, op de vooravond van de Europese verkiezingen, is deze verachtelijke daad een nieuwe vreselijke herinnering aan de soort dreigementen waar de Europese joden momenteel blootgesteld zijn".

De WJC roept de Belgische overheid op om de dader(s) snel te veroordelen en om gevoelige sites adequate bescherming te bieden. De koepel hoopt dat deze problematiek "een prioriteit" wordt in Europa de volgende weken.