Nepal heropent historische site van Kathmandu, maar twijfels over veiligheid

Nepal heeft vandaag, zeven weken na de dodelijke aardbeving, officieel de historische sites in de Kathmandu-vallei heropend. Hier en daar worden echter twijfels geuit omtrent de veiligheid op de sites. De officiële plechtigheid op het Durbar-plein van Bhaktapur werd opgeluisterd met traditionele dans en gezangen.

De verwoestende aardbeving op 25 april kostte in Nepal het leven aan meer dan 8.700 mensen, en had ook vernietigende gevolgen voor het werelderfgoed.

Nepal maakt zich sterk dat er zich geen probleem stelt met de veiligheid. "De sites heropenen is zeker niet prematuur. Het komt er op aan om te anticiperen op de volgende piek van het toeristische seizoen, van september tot november", zo verklaarde de algemeen directeur van het departement archeologie van het ministerie van Toerisme, Bhesh Narayan Dahal.

Nepal wordt nog dagelijks opgeschrikt door naschokken. Eerder uitte Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, nog haar bezorgdheid omtrent het voornemen om de sites te heropenen.