Nepagenten maken Franse wegen onveilig voor toeristen

Thinkstock
Toeristen die 's nachts door Frankrijk rijden om de drukte te vermijden, kunnen maar beter waakzaam zijn en niet stoppen op verlaten plekken. Franse dievenbendes vermommen zich namelijk als agenten die verkeerscontroles uitvoeren om vervolgens nietsvermoedende toeristen te bestelen.

Vooral tussen 2 en 6 uur 's ochtends slaan de dieven toe op de snelwegen naar het Zuiden, waarschuwt de Franse politie. De valse agenten zijn voornamelijk actief in de regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur en Languedoc-Roussillon. Voertuigen worden naar de pechstrook geleid voor een zogezegde controle, waarna de bedriegers er met kostbare spullen als smartphones en portefeuilles vandoor gaan. De criminelen viseren vooral buitenlandse toeristen.

Touring, een Belgische automobilistenvereniging, heeft dit vakantieseizoen al 39 meldingen gekregen van overvallen Belgen op de Franse wegen. In vergelijking met vorig jaar is dat een lichte stijging, meldt de vereniging aan de krant Het Nieuwsblad. De Franse politie zegt wel extra controles uit te voeren na verschillende klachten.

Andere tactieken van deze criminelen zijn het zicht van automobilisten verstoren met smurrie op de voorruit. Als de chauffeur dan aan de kant van de weg stopt om de wagen te poetsen, slaan ze toe. Let ook op wanneer andere chauffeurs 's nachts melding maken van een probleem met de je wagen. Stop dan niet zomaar op de eerste de beste plek. En zorg er ook altijd voor dat de auto goed afgesloten is.