Negen vermoedelijke Syrië-ronselaars blijven in de cel

Negen personen die eind februari aangehouden werden in een gerechtelijke onderzoek naar het ronselen van Syrië-strijders, blijven in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vandaag beslist, zo meldt het federaal parket. Vier andere vermoedelijke Syrië-ronselaars, die ook eind februari werden aangehouden in twee andere gerechtelijke onderzoeken, zagen hun aanhouding al op 16 april met een maand verlengd worden.

De dertien werden allemaal in de loop van de week van 21 tot 28 februari opgepakt. Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) vielen toen binnen op 55 adressen over heel België en pakten 74 mensen op voor verhoor. 25 van hen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechters Panou en Bruyneel, die er uiteindelijk 13 aanhielden. Twee minderjarigen werden ook door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten tussen 2012 en begin 2014 jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog of jongeren die naar Syrië vertrokken, hulp geboden hebben. Midden maart bevestigde de raadkamer al de aanhouding van de dertien verdachten. Vandaag gebeurde dat opnieuw voor negen van hen.

In dat dossier zouden de twee Brusselse broers Othman en Mohamed A. de spilfiguren zijn. Zij zouden onder meer jongeren die naar Syrië wilden vertrekken met de wagen naar Düsseldorf gebracht hebben, waar ze het vliegtuig konden nemen naar Turkije. De twee zouden ook logistieke en financiële steun geleverd hebben.

Ook hun schoonbroer Elias K., die een islamitische boekhandel uitbaat, zou een belangrijke rol gespeeld hebben door jongeren tijdens weekends aan de Belgische kust fysieke training te geven. Elias K. werd ook opgepakt in het dossier maar vrijgelaten onder voorwaarden.