Nederlandse regering ziet geen reden voor sluiting Belgische kerncentrales

anp
De Nederlandse regering ziet geen reden om zich aan te sluiten bij de oproep van Duitsland en Luxemburg aan België om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. "Er is geen juridische grond om tot sluiting over te gaan", zei minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu dinsdag in het parlement.

Niet alleen de oppositiepartijen D66 (linksliberaal), de Socialistische Partij (SP) en GroenLinks, maar ook de sociaaldemocratische regeringspartij PvdA hadden Schultz gevraagd zich aan te sluiten bij de Duits-Luxemburgse oproep. "Ik roep het kabinet op steviger actie te ondernemen", zei Jan Vos van de PvdA.

In de Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland bestaan veel zorgen over de Belgische nucleaire installaties. Beide centrales zijn verouderd en er zijn veel incidenten mee.

Volgens Schultz komt dat doordat de Belgen elk incident melden, terwijl Nederland alleen incidenten naar buiten brengt die mogelijk gevolgen hebben voor de nucleaire veiligheid. De minister wil de communicatie hierover in Nederland en België gelijk trekken.