Nederlandse luchthavens vervoeren steeds meer passagiers

UNKNOWN

Het vervoer via Nederlandse luchthavens is vorig jaar opnieuw toegenomen. Bijna 51 miljoen passagiers kregen de luchthavens te verwerken. Dat is een stijging van vier procent, meldt het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Binnen Europa
Zeventig procent van de reizigers vloog binnen Europa. De meeste passagiers, ruim acht miljoen, vlogen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa vliegen de meeste mensen van en naar de Verenigde Staten, bijna vijf miljoen.

Vrachtverkeer
Het vrachtverkeer is vorig jaar met 5,5 procent toegenomen tot 1,7 miljoen ton. China was vorig jaar voor het eerst de grootste luchtvrachtpartner van Nederland. Vorig jaar werd er 0,33 miljoen ton aan goederen tussen China en Nederland vervoerd per vliegtuig. China neemt de koppositie over van de Verenigde Staten, die nu op de tweede plaats staan met 0,29 miljoen ton.

Luchtpost
De hoeveelheid luchtpost nam vorig jaar licht toe tot 40.000 ton, maar het niveau lag onder dat van 2001 (45.000 ton). Tot dat jaar werd er ieder jaar meer luchtpost verstuurd. De daling die daarna is ingezet komt deels doordat mensen meer gebruik maken van het internet, stelt het CBS. (novum/ka)