Nederlandse kranten noemen Filip 'prins Flater', 'Brekebeen Filip' en 'prins Hark'

Prins Filip met prinses Mathilde.
ANP Prins Filip met prinses Mathilde.
Ook in de buitenlandse kranten wordt uitgebreid bericht over de troonsafstand van koning Albert II. Opmerkelijk daarbij is dat enkele (vooral Nederlandse) bladen ingaan op het stugge imago van prins Filip, die op 21 juli koning Albert zal opvolgen. Ze noemen hem 'prins Flater', 'Brekebeen Filip' en 'prins Hark'.

NRC Handelsblad stelt duidelijk de capaciteiten van de prins in vraag. "Hij wordt ook wel 'prins Flater' genoemd: hij maakte soms blunders, hij komt onhandig over. Hij is heel serieus, een beetje saai misschien en zeker niet zo'n levensgenieter als zijn vader. Maar misschien heeft hij de afgelopen jaren veel bijgeleerd en gaat hij de Belgen positief verrassen."

Ook De Volkskrant besteedt vooral aandacht aan Filip. "De Belgische monarch heeft de moeilijke taak een verdeeld land bijeen te houden, en er wordt openlijk aan getwijfeld of prins Filip dat kan." Volgens de Nederlandse krant heeft Filip vooral een imagoprobleem. "De Belgen zien hun toekomstige koning als 'houterig', 'wereldvreemd', 'kil' en 'klunzig' (...) Had Nederland zijn prins Pils, dan heeft België - nog steeds - zijn prins Hark."

De Telegraaf heeft dan weer een andere bijnaam voor de toekomstige Belgisch vorst bedacht: Brekebeen Filip. Ook in die krant wordt gefocust op België als "verdeeld land" en op het stugge imago van Filip. "Maar door zijn vrouw prinses Mathilde is er een steeds menselijkere kant van hem naar boven gekomen. Filip zou klaar zijn om de troon te bestijgen", luidt het.

De krant Libération schrijft over Filip dan weer dat "velen twijfelen aan zijn capaciteiten om hem (Albert, nvdr.) op te volgen. Filip wordt regelmatig bespot vanwege zijn intelligentie, die beperkt wordt genoemd".

BELGA