Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Nederlandse kinderen meest tevreden over hun leven: hoe zit het met Belgische jeugd?

Van de 41 meest welvarende landen bezit Nederland de gelukkigste jeugd. Turkije, Mexico en Griekenland scoren het slechtst. België prijkt op de 24ste plaats in de ranglijst, zo blijkt uit een nieuw rapport van kinderrechtenorganisatie Unicef. Maar de VN-organisatie waarschuwt ook: kinderen in de rijkste landen ter wereld worstelen met lezen en rekenen, scoren niet goed op mentaal welzijn en een op de drie is te dik. Covid-19 dreigt de situatie er bovendien niet beter op te maken.

 1. “Hij beet zich in elk dossier vast en loste niet voor er resultaat was”: burgemeester Deconinck (N-VA) neemt na Nieuwjaar afscheid van de politiek
  PREMIUM

  “Hij beet zich in elk dossier vast en loste niet voor er resultaat was”: burgemees­ter Deconinck (N-VA) neemt na Nieuwjaar afscheid van de politiek

  “Geen gezondheidsproblemen of andere zaken, het moment is gewoon eindelijk gekomen om te stoppen.” Burgemeester Luc Deconinck kondigde woensdagvoormiddag aan zijn burgemeesterssjerp na Nieuwjaar te zullen doorgeven. Na acht jaar heeft hij naar eigen zeggen voor 95 procent bereikt wat hij wilde bereiken en zegt hij ook een perfecte opvolger klaargestoomd te hebben. Politieke collega’s loven Deconinck intussen voor zijn vastberadenheid.
 2. Langer op schoolbus dan in de klas: zwakste kinderen zijn elke dag tot zes uur en langer op weg van en naar school
  PREMIUM

  Langer op schoolbus dan in de klas: zwakste kinderen zijn elke dag tot zes uur en langer op weg van en naar school

  “Gisterochtend pikten we om kwart voor zes het eerste kind op in Boom”, vertelt Suzanne Duran, al zeven jaar begeleidster op een schoolbus in Mechelen. “We deden er drie uur en 25 minuten over en kwamen tien minuten ná het rinkelen van de schoolbel aan. Onderweg raakten de kinderen in paniek. Ze zijn een rit van een uur gewoon.” Door de coronamaatregelen zitten sommige leerlingen uit het bijzonder onderwijs langer op de schoolbus dan in de klas. Ze wonen op een handvol kilometers van school, maar zijn vijf — soms zes — uur onderweg. Het onderwijs wijst de virologen met de vinger, maar zij kaatsen de bal terug. “Wij hebben dit nooit gevraagd.”
 3. ONZE OPINIE. Corona kan geen excuus zijn om kinderen zes uur per dag op een schoolbus te zetten
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Corona kan geen excuus zijn om kinderen zes uur per dag op een schoolbus te zetten

  Over sommige zaken moeten we als maatschappij gewoon afspreken dat we ze niet accepteren — ook al zijn er verklaringen en excuses. Dat kinderen zes uur per dag op een bus zitten om naar school te gaan, is er zo één. Virologen, De Lijn, de bevoegde minister: allemaal staken ze deze week energie in het uitleggen van de situatie. Terwijl ze in dit dossier maar één job hebben: de zaak oplossen.
 1. Warre zit elke dag 4 uur op de bus om naar school te kunnen, mama trekt aan alarmbel: “Dit wordt elk jaar erger”
  PREMIUM
  Buggenhout/Lokeren

  Warre zit elke dag 4 uur op de bus om naar school te kunnen, mama trekt aan alarmbel: “Dit wordt elk jaar erger”

  Lange ritten op een oude bus. Elke ochtend en elke avond. Bij de start van het nieuwe schooljaar staat ook dat de elfjarige Warre, die kampt met een zware mentale en motorische handicap, dagelijks te wachten. De jongen zit elke dag vier uur op de bus van zijn woonplaats Lokeren naar zijn school voor buitengewoon onderwijs Blijdorp in Buggenhout. “Een rit van normaal een halfuurtje”, zegt zijn mama Liesbet. “Alle klachten ten spijt, het wordt gewoon elk jaar erger. Niet alleen voor Warre, maar ook voor vele andere kinderen. Wie denkt eindelijk eens aan hun welzijn?”
 2. Ernstig zieke kindjes kennen lockdown en quarantaine al van voor corona: “Go with the flow, verwacht niet te veel en maak er het beste van”
  PREMIUM

  Ernstig zieke kindjes kennen lockdown en quarantai­ne al van voor corona: “Go with the flow, verwacht niet te veel en maak er het beste van”

  Vond u de voorbije lockdown ‘niet zo leuk’ en klaagt u ook al eens over al die regeltjes die virologen ons opleggen? Of moet u in quarantaine na een zonnige vakantie in het buitenland en ziet u dat echt niet zitten? Stella (10), Rover (5), Stan (7), Remon (10) en Mona (10) kennen het leven in quarantaine maar al te goed, niet door de coronapandemie, maar omdat ze getroffen werden door een levensbedreigende ziekte. Op de fotoshoot van ‘Quarantaine Kids’ tonen ze hun kracht en schoonheid, en zetten ze een en ander in perspectief. “Die lockdown viel wel mee hé. Ik heb al ergere dingen meegemaakt.”
 3. Hoe veilig is terug naar school? Dit dossier schat de risico's in voor leerlingen, leerkrachten en ouders
  PREMIUM

  Hoe veilig is terug naar school? Dit dossier schat de risico's in voor leerlingen, leerkrach­ten en ouders

  Volgende week trekken 1,2 miljoen kinderen opnieuw naar school en dat zorgt voor gespannen zenuwen bij leerkrachten, leerlingen en hun ouders. Is code geel, waarbij iedereen voltijds naar de klas gaat, wel verantwoord? Riskeren we de komende weken in één ruk geen tienduizenden bijkomende besmettingen? “Niemand heeft de waarheid in pacht”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “Maak u geen illusies, er zullen Covid-besmettingen zijn op school, maar ik heb vertrouwen dat we échte uitbraken kunnen voorkomen.”
 1. Wij hebben de nieuwe Xbox al: unboxing en eerste indruk
  Play
  games

  Wij hebben de nieuwe Xbox al: unboxing en eerste indruk

 2. Origineel en grappig: spotje Biden toont hoe je afrekent met Trump
  Play
  VS2020

  Origineel en grappig: spotje Biden toont hoe je afrekent met Trump