Nederlandse journalist koopt probleemloos officieel Syrisch paspoort

De Nederlandse journalist Harald Doornbos is er in geslaagd zonder veel moeite een echt Syrisch paspoort te kopen. Voor 750 euro en binnen de 40 uur kocht Doornbos een paspoort waarmee hij probleemloos Europa binnen zou geraken. Dat schrijft hij deze week in het weekblad Nieuwe Revu.

"Ik mocht gewoon zelf een naam en een foto doorsturen voor het paspoort", zegt Doornbos. Om te tonen hoe makkelijk alles gaat, 'bestelde' Doornbos er eentje met de foto van de Nederlandse premier Mark Rutte en een naam met dezelfde initialen: Malek Ramadan. "De proefdruk van het paspoort sturen ze nog via Whatsapp door, zodat je het kunt checken. Uiteindelijk was het paspoort binnen 40 uur klaar."

Doornbos legt nog uit dat zijn nieuwe paspoort tegelijkertijd vals en echt is. "Sinds de oorlog in Syrië zijn duizenden lege paspoorten en de printers van het Assad-regime in handen gevallen van soennietische rebellen. Die verkopen de paspoorten aan iedereen die daarvoor wil betalen. Het enige wat je nodig hebt is een telefoonnummer van een van de vele paspoortvervalsers en omgerekend 750 euro."

Zijn ervaring toont volgens Doornbos aan hoe gemakkelijk terroristen Europa binnen zouden geraken. "De schutters in de Thalys, het Joods Museum in Brussel en één van de broers van de Charlie Hebdo-aanslag waren allemaal in door terroristen beheerste gebieden geweest. Toch konden de veiligheidsdiensten niet voorkomen dat ze toesloegen. Met een valse identiteit zal het nog veel lastiger worden om terroristen te traceren en aanslagen te voorkomen."

De autoriteiten in Griekenland, het eerste land waar terugkerende Syriëstrijders vaak terechtkomen, hebben "geen idee dat ze niet te maken hebben met een vluchteling, maar wel met een lid van IS of Al-Qaida", zo omschrijft Doornbos nog.