Nederlands minister wil 'vrijheidscoalitie tegen politieke islam'

Nederlands minister van Volksgezondheid Edith Schippers van de liberale regeringspartij VVD.
ANP Nederlands minister van Volksgezondheid Edith Schippers van de liberale regeringspartij VVD.
De Nederlandse minister van Gezondheid Edith Schippers pleit voor de vorming van een vrijheidscoalitie tegen de politieke islam. De politica van de liberale regerginspartij VVD en partijgenote van premier Mark Rutte, wil dat Nederlanders "samen opstaan" tegen islamitisch radicalisme, zei ze deze avond tijdens een lezing ter ere van de Nederlandse journalist Hendrik Jan Schoo (1945-2007).

"Het wordt tijd dat wij - alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben - opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen", zei Schippers. Ze merkt in  Nederland "een sluipend toenemende intolerantie" en "toenemende zelfcensuur". Ze noemde als voorbeeld dat op scholen niet meer over de Holocaust kan worden gesproken of homoseksuele leraren hun identiteit stilhouden.

Ze wil daarom dat geldstromen uit landen zoals Saoedi-Arabië en Turkije die hier "in koranscholen en moskeeën worden gepompt om deze vijandige gedachten te verspreiden" worden gestopt.

Ook vindt ze dat subsidies aan fundamentalistische clubs moeten worden geschrapt. "Je tegenstander geef je geen subsidie." Maar ze ziet niets in het verbieden van dit soort organisaties. Het is volgens haar een "heel aanlokkelijke gedachte" maar een die uiteindelijk niet werkt. Andere culturen die naar Nederland komen, kunnen "wel degelijk een verrijking zijn voor de samenleving". Maar we moeten daardoor we niet inboeten op onze vrijheden en kernwaarden, zei ze. "Dat vrouwen en mannen niet gelijkwaardig zouden zijn of dat homo's niet meer kunnen uitkomen dat ze homo zijn."

Onze noorderburen trekken volgend jaar naar de stembus. In de meest recente peiling van opiniepeiler Maurice de Hond staat de PVV van anti-islampoliticus Geert Wilders op 31 zetels, waarmee zijn partij momenteel de grootste partij van Nederland is.