Nazi-bouwwerk vol haaien lokt duizenden toeristen

thinkstock
De stadsplanners van Wenen hebben een prima oplossing gevonden voor een van de flaktorens in de stad. Het bouwwerk dat door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om vijandelijke vliegtuigen neer te halen, kreeg een nieuwe succesvolle bestemming als aquarium vol hamerhaaien. Naast de roofdieren lokken ook de krokodillen en de restaurants meer dan een half miljoen bezoekers naar de toren.

Het afweergeschut op de toren werd al jaren geleden weggehaald maar de torens zelf, bleven staan. De nazi's hadden de bouwwerken zo stevig gemaakt dat het onmogelijk bleek om ze af te breken en zo zijn ze deel gaan uitmaken van het stadsbeeld. Vandaag zijn ze in Wenen dan ook gekend als de 'Grijze Olifanten'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden ze dienst als de laatste verdedigingslinie tegen vijandelijke vliegtuigen en grondtroepen. De 52 meter hoge torens staan al jaren leeg maar voor het exemplaar in de Mariahilfstrasse bedacht de stad een nieuwe bestemming. Het bouwwerk is een attractie geworden met restaurants, een klimmuur, een zoo en aquariums, meldt The Local. Vooral het grote exemplaar dat gevuld is met 150.000 liter water is de blikvanger van het project. Naast de haaien kunnen bezoekers er ook kijken een heuse collectie krokodillen bewonderen.

De locatie van de toren is niet toevallig uniek. De nazi's wilden een perfect uitzicht hebben en datzullen de bezoekers van het panoramarestaurant, 'Ocean Sky' meteen merken want nergens in Wenen heb je een beter uitzicht over de stad. De flaktoren lokt jaarlijks al meer dan 570.000 bezoekers en dat stemt manager Hans Koppen tevreden.

De flaktoren in de Mariahilfstrasse lokt jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers. Blikvanger is het grote aquarium gevuld met hamerhaaien.
kos De flaktoren in de Mariahilfstrasse lokt jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers. Blikvanger is het grote aquarium gevuld met hamerhaaien.