NAVO wil meer transparantie over staakt-het-vuren

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en Generaal Phillip Breedlove.
REUTERS Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en Generaal Phillip Breedlove.
Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne tussen de regeringstroepen en de pro-Russische separatisten lijken stand te houden. Maar Rusland blijft druk uitoefenen op deze laatsten, bevestigt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. De NAVO-topman pleit voor de toegang voor internationale waarnemers zodat ze controles kunnen uitvoeren.

"Rusland is nog steeds aanwezig in het oosten van Oekraïne", zegt Stoltenberg aan de pers tijdens een bezoek aan het militaire hoofdkwartier SHAPE in Bergen. "Wij zien Rusland ook veel hulp aanbieden aan de seperatisten."

"Wel steunen we het staakt-het-vuren", voegt hij toe.

Naar aanleiding van de recentste vredesakkoorden die in Minsk getekend werden op 12 februari roept de NAVO-topman Rusland op om "al zijn krachten" terug te trekken uit Oekraïne.

"Het is moeilijk de troepenbewegingen aan weerskanten van de Russisch-Oekraïnse grens te begrijpen", verduidelijkt de commandant van de geallieerde strijdkrachten in Europa (Saceur) Philip Breedlove. "Het is enorm belangrijk om transparantie in de zaak te krijgen".