NAVO waarschuwt voor Krimscenario in Moldavië

NAVO-generaal Philip Breedlove (links op de voorgrond).
creative commons - US Secretary of Defense NAVO-generaal Philip Breedlove (links op de voorgrond).
Na de formele annexatie van de Krim op vrijdag hebben de Russen mogelijk hun pijlen gericht op de Moldavische regio Transnistrië. Volgens NAVO-generaal Philip Breedlove hebben de Russen een grote legermacht op de been gebracht bij de grens met Oekraïne.

"Het Russische leger dat bij de grens met Oekraïne is gestationeerd, heeft een enorme omvang en is zeer, zeer goed voorbereid op actie. Ze zijn er klaar voor, mocht de beslissing vanuit Moskou gemaakt worden om Transnistrië binnen te vallen'', aldus Breedlove. "Dat baart ons enorme zorgen.''

Die zorgen worden niet gedeeld door het parlement van de Moldavische regio. De voorzitter van het parlement in Transnistrië zou dinsdag aan de Russische Doema hebben gevraagd om een wet in overweging te nemen, waardoor Transnistrië zich zou kunnen aansluiten bij Rusland.

Sovjet-Unie
Transnistrië verklaarde zich in 1990 onafhankelijk van Moldavië, de staat ten zuid-westen van Oekraïne, maar wordt door geen enkele lidstaat van de Verenigde Naties als een zelfstandig land erkend. Tijdens een referendum, gehouden in 2006, koos 97,1 procent van de stemgerechtigden ervoor om zich op termijn aan te sluiten bij Rusland. Dat referendum wordt door westerse landen en Moldavië echter als illegaal beschouwd. De regio staat bekend als een vrijplaats voor onder meer wapenhandel.

De Russische president Poetin heeft al meermaals gezegd dat de val van de Sovjet-Unie een grote catastrofe was. Volgens de NAVO-secretaris generaal Rasmussen reflecteert dat de manier waarop Poetin naar de wereld kijkt. "Ik denk dat hij de grootsheid van Rusland wil herstellen of de invloedsfeer van Rusland wil vergroten."

Ze zijn er klaar voor, mocht de beslissing vanuit Moskou gemaakt worden om Transnistrië binnen te vallen.

NAVO-generaal Philip Breedlove.