NAVO: Russische raketten op de Krim zijn een bedreiging voor hele Zwarte Zee

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een militaire parade.
GETTY De Russische president Vladimir Poetin tijdens een militaire parade.
NAVO-bevelhebber Philip Breedlove is "erg ongerust" over de ontplooiing van Russische raketten op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat sinds maart deel uitmaakt van de Russische Federatie. Volgens Breedlove vormt die ontplooiing een bedreiging "voor de totaliteit van de Zwarte Zee".

"Wij zijn heel ongerust over de militarisatie van de Krim", zo verklaarde de Amerikaanse generaal tijdens een persconferentie in Kiev. "De uitrusting die geïnstalleerd wordt op de Krim (...), de kruisraketten en antiluchtraketten kunnen de hele (regio van) de Zwarte Zee bestrijken."

Hij zei nog te vrezen dat op het schiereiland nucleaire wapens ontplooid worden. De NAVO "observeert" daarom nauwlettend alle ontwikkelingen. De laatste weken versterkte Rusland zijn militaire aanwezigheid op de Krim. Zo besliste Moskou om er een raketwaarschuwingsstation te heropenen en tegen 2020 meer dan 1,75 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van de Zwarte Zeevloot.

De Russische luchtmacht zette ook 14 jachtvliegtuigen in op de Krim. Moskou beschikt er over een gerenoveerde luchtmachtbasis, nabij Sevastopol, zo berichtte het Russische staatspersagentschap Tass vandaag. De basis Belbek kreeg tien gevechtsvliegtuigen van het type Sukhoi Su-27 SM en vier van het type Su-30 M2. Het regiment in Belbek telt zo 24 oorlogsvliegtuigen en zes trainingstoestellen.

Sinds maart maakt de Krim deel uit van Rusland, na een door de internationale gemeenschap als illegaal beschouwd referendum.