NAVO: "Russische inbreuk in luchtruim was geen ongeluk"

Rusland onderzoekt nieuwe beschuldiging van schending Turks luchtruim

Een beeld van het Russische defensieministerie toont hoe een Russische bommenwerper zijn lading dropt boven Syrië.
EPA Een beeld van het Russische defensieministerie toont hoe een Russische bommenwerper zijn lading dropt boven Syrië.
Turkije heeft Rusland er gisteren van beschuldigd dat het een tweede keer het Turkse luchtruim heeft geschonden. De Russische regering zegt de zaak te onderzoeken. De NAVO heeft inmiddels gezegd dat de eerste Russische inbreuk "geen ongeluk" was.

Turkije heeft de Russische ambassadeur in Ankara opnieuw op het matje geroepen, omdat een Russisch vliegtuig voor de tweede keer in drie dagen het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. "Het Turkse buitenlandministerie heeft onze ambassadeur maandag voor de tweede keer opgeroepen", zegt Igor Mityakov van de Russische ambassade. "De Turkse zijde overhandigde informatie over een schending van het luchtruim. De Russische zijde controleert die data."

De eerste schending gebeurde afgelopen zaterdag. Rusland werd meteen op de vingers getikt door de VS en de NAVO. Moskou stelt echter dat de inbreuk maar enkele seconden duurde en dat het om een ongelukje ging als gevolg van het slechte weer. "Het incident was het resultaat van de slechte weersomstandigheden in de buurt. Dus er is geen reden om te zoeken naar samenzweringstheorieën", stelde het Russische defensieministerie.

Moskou benadrukte dat het "de nodige maatregelen" heeft genomen om nieuwe inbreuken te voorkomen. Rusland ontkent dat een van zijn gevechtsvliegtuigen twee toegesnelde Turkse jets in het vizier heeft genomen.

'Het incident was het resultaat van de slechte weersomstandigheden in de buurt'

Rusland

NAVO: "Geen ongeluk"

De NAVO hecht weinig geloof aan de verklaring van Rusland en stelt dat de schending van het Turkse luchtruim afgelopen weekend "er niet uitziet als een ongeluk". Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft Rusland "geen echte uitleg" verschaft over de twee schendingen, die hij "onaanvaardbaar" noemde.

Rusland startte vorige week woensdag een militaire campagne in Syrië. Moskou stelt dat de luchtaanvallen gericht zijn tegen Islamitische Staat en andere islamistische groeperingen, maar de NAVO en zijn bondgenoten vrezen dat Rusland met zijn aanvallen vooral de tegenstanders van president Bashar al-Assad wil uitschakelen.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
AP NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Moskou: "Geen grondtroepen"

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder dat hij geen grondtroepen zal inzetten in Syrië. Dat werd vandaag nog eens herhaald door admiraal Vladimir Komojedov, hoofd van het defensiecomité van het Russische parlement, zo meldt persbureau RIA Novosti. Maandag zei Komojedov nog dat Rusland waarschijnlijk 'vrijwilligerstroepen' zal inzetten om in Syrië te vechten. "Een eenheid van Russische vrijwilligers, oorlogsveteranen, zal waarschijnlijk opduiken in de gelederen van het Syrische leger", aldus Komojedov tegen persbureau Interfax.

In het bericht van RIA Novosti gaat Komojedov verder niet in op het sturen van vrijwilligerstroepen.

Volgens Stoltenberg zijn er echter al Russische troepen in Syrië. "Ik kan bevestigen dat we een substantiële opbouw van Russische troepen in Syrië hebben gezien: luchtmacht, luchtverdediging, maar ook grondtroepen in connectie met de luchtmachtbasis die ze er hebben. En we zien ook een toenemende aanwezigheid op zee", aldus Stoltenberg.

Amerikaanse legerbronnen schatten dat er al ongeveer 600 Russische militairen aanwezig zijn in Syrië, buiten het personeel dat wordt ingezet voor de luchtoperaties. Ook zouden er legertenten voor ongeveer 2.000 mensen naar de Russische luchtmachtbasis in de Syrische havenplaats Latakia zijn gestuurd.

Verovering van de Krim

De inzet van ongespecificeerde troepen is een tactiek die al langer door Rusland wordt gebruikt, onder meer bij de verovering van het Oekraïense schiereiland de Krim, in maart vorig jaar. Deze 'vrijwilligers' werden later ook ingezet in het oosten van Oekraïne om tegen regeringstroepen te vechten. 

Komojedov zegt tegen Interfax dat in Syrië dezelfde veteranen aan de strijd zullen deelnemen die in Oekraïne actief zijn. 

Het is onduidelijk wat Rusland precies verstaat onder zijn 'vrijwilligerstroepen'. Op de Krim ging het om gewapende strijders die zich hulden in uniformen zonder vlag. Rusland ontkende toentertijd dat er sprake was van officiële militairen. 

De vrijwilligers, zo schrijft Interfax op basis van niet nader genoemde mediaberichten, kunnen 50 dollar (ongeveer 45 euro) per dag verdienen.