NAVO houdt volgende week boven ons land jaarlijkse oefeningen in afwerpen van kernwapens
De NAVO houdt volgende week een oefening in het afwerpen van kernwapens. “Het gaat om een routinetraining die elk jaar plaatsvindt om onze nucleaire afschrikking veilig, beveiligd en effectief te houden”, zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg over de oefening ‘Steadfast Noon’. Die zou deze keer ook boven ons land plaatsvinden, zo is aan onze redactie bevestigd. Rusland is op de hoogte van de jaarlijkse oefening.
De vorige jaarlijkse nucleaire oefening van de NAVO, die dus ‘Steadfast Noon’ wordt genoemd, vond vorig jaar plaats in Zuid-Europa. Tientallen vliegtuigen uit veertien NAVO-landen waren daarbij betrokken. Het ging zowel om gevechtsvliegtuigen die kernbommen kunnen dragen, als om conventionele jets, bewakings- en tankvliegtuigen. Dit jaar vindt de oefening boven België plaats.
Boven ons land
Volgens militaire experts wordt bij het manoeuver onder meer geoefend hoe Amerikaanse kernwapens veilig uit ondergrondse opslagplaatsen kunnen worden gehaald, naar de vliegtuigen gebracht en gemonteerd. De oefeningsvluchten gebeuren weliswaar zonder echte bommen.
“Er zullen toestellen vliegen boven België en de Noordzee”, bevestigt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) donderdag. Het gaat om een vijftigtal vliegtuigen uit een tiental landen, zegt ze. Dedonder benadrukt nog dat het “niet gaat om een tegenreactie op wat dan ook”. Ze beklemtoont dat het gaat om een “lang geplande oefening die regelmatig plaatsvindt”. “Het gaat om de training van de capaciteiten. Dat is normaal, militairen doen dat om voorbereid te zijn. We oefenen en we bereiden ons voor op elk moment.”
Volgens niet-bevestigde informatie zou de oefening plaatsvinden van 18 tot 25 oktober. Voor ons land oefenen F-16-gevechtsvliegtuigen van de luchtmachtbasis in Kleine Brogel mee. Op die basis worden Amerikaanse kernwapens opgeslagen. De Belgische piloten trainen onder meer in het afgooien van kernwapens. Ook de technici die de kernwapens moeten vervoeren vanuit de ondergrondse bunkers en moeten klaar hangen onder de toestellen, oefenen mee.
Binnen de NAVO-afspraken is het mogelijk dat in Europa opgeslagen Amerikaanse atoomwapens ook door vliegtuigen van partnerlanden afgeworpen kunnen worden, om zo vijandelijke strijdkrachten uit te schakelen. Volgens onbevestigde informatie zouden er naast in België ook Amerikaanse kernwapens opgeslagen liggen Noord-Italië, Turkije, Nederland en Duitsland.
Oorlog in Oekraïne
Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, had dinsdag al aangekondigd dat de oefening volgende week zou plaatsvinden. “Om onze afschrikking veilig en effectief te houden”, zei hij toen.
Op een vraag van reporters of nu het juiste moment is om dergelijke oefening met kernwapens te houden, antwoordde de NAVO-baas dat het pas “een verkeerd signaal zou zijn om nu plots een lang op voorhand geplande routinetraining te annuleren” met het oog op de Russische invasie in Oekraïne en de nucleaire retoriek van president Vladimir Poetin. Rusland is op de hoogte van de oefening, klonk het ook.
“De verhulde nucleaire dreigingen van president Poetin zijn gevaarlijk en onverantwoordelijk”, zei Stoltenberg vorige week over de situatie in Oekraïne en de dreigende taal van de Russische president in het conflict. “Rusland weet dat een nucleaire oorlog nooit kan worden gewonnen en nooit kan worden uitgevochten”, zei hij ook. Volgens Stoltenberg houden de NAVO-landen de Russische nucleaire troepen nauwgezet in de gaten. “We hebben geen veranderingen gezien in de Russische opstelling. Maar we blijven waakzaam”, benadrukte hij.
De beweging Vrede vzw is gekant tegen de organisatie van de oefening in België. “We roepen de regering op om de huidige kernwapendreiging zeer ernstig te nemen”, zegt Vrede vzw in een opiniestuk op de website. “Het laten doorgaan van nucleaire NAVO-oefeningen gooit alleen olie op het vuur. Er is dringend nood aan de-escalatie in Oekraïne en aan algemene nucleaire ontwapening.”
Rusland is ‘s werelds grootste kernmacht op basis van het aantal kernkoppen: het heeft 5.977 kernkoppen, terwijl de Verenigde Staten 5.428 er hebben, volgens de Federation of American Scientists.
Lees ook:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUMBrugge
Bruggeling (42) zit al vier jaar onschuldig in Cambodjaanse cel en krijgt levenslang: “Door één leugen en een schijnproces. Onbegrijpelijk”
-
PREMIUMGENT
Groot Zillion-feest maar ook veel kritiek voor ‘ProjeXXX’: “Een half uur in de file om dan mijn veel te dure pint niet te kunnen betalen” ”
-
-
TV
STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht! -
PREMIUM
“Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”: wat is een tactisch kernwapen en hoeveel heeft Rusland er zo?
Russisch president Vladimir Poetin voert de nucleaire dreiging op. Eerder deze week meldden verschillende internationale media dat Rusland een nucleaire trein richting Oekraïne stuurt. Volgens experts is in het opbod van militaire escalatie de volgende stap een kernproef. En wanneer het bestaan van het ‘moederland’ in gevaar komt, is volgens de Russische militaire doctrine de ultieme stap het inzetten van een tactisch kernwapen. Maar wat is juist het verschil met ‘gewone’ kernwapens? Hoeveel schade kan het aanrichten? En heeft ook België nog wapens achter de hand? Een overzicht van de zes meest gestelde vragen. -
PREMIUM
Poetin drijft nucleaire dreiging op: “Het Westen is aan het koorddansen, we móeten dit ernstig nemen”
Russisch president Poetin lijkt zijn dreiging met kernwapens een versnelling hoger te schakelen door een nucleaire trein richting Oekraïne te sturen en een test met de nucleaire duikboot Belgorod voor te bereiden. “Het Witte Huis en de CIA nemen de dreiging ernstig. We moeten voorzichtig zijn met wapenleveringen aan Oekraïne, want we zijn aan het koorddansen”, meent professor internationale politiek en kernwapenexpert Tom Sauer (UAntwerpen). -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor.
47 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerKelly Verlinden
Marc Baeyens
André Christiaens
Dany Herman
louis van hoeylandt