De jaarlijkse nucleaire oefening van de NAVO, 'Steadfast Noon', om het grondgebied van de verdragsorganisatie te verdedigen met kernwapens, vindt volgende week plaats in België.
Volledig scherm
De jaarlijkse nucleaire oefening van de NAVO, 'Steadfast Noon', om het grondgebied van de verdragsorganisatie te verdedigen met kernwapens, vindt volgende week plaats in België. © Photonews

NAVO houdt volgende week boven ons land jaarlijkse oefeningen in afwerpen van kernwapens

De NAVO houdt volgende week een oefening in het afwerpen van kernwapens. “Het gaat om een routinetraining die elk jaar plaatsvindt om onze nucleaire afschrikking veilig, beveiligd en effectief te houden”, zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg over de oefening ‘Steadfast Noon’. Die zou deze keer ook boven ons land plaatsvinden, zo is aan onze redactie bevestigd. Rusland is op de hoogte van de jaarlijkse oefening.

47 reacties

 • Kelly Verlinden

  4 maanden geleden
  Mooi zo, training is nodig.
 • Marc Baeyens

  4 maanden geleden
  Laat de NAVO inderdaad een krachtig signaal sturen naar Poetin dat hij zijn 3de wereldoorlog niet kan winnen. Het wordt tijd dat de dreigementen eens van de andere kant komen.
 • André Christiaens

  4 maanden geleden
  Ooit na 1945 zij er iemand,nooit nog oorlog, dit willen wij niet meer mee maken, maar wat blijkt, er is geen enkel jaar voorbij gegaan of ergens in de wereld is er oorlog. Maar toch is er een uitzondering, wie hoort de Eskimo ruzie maken? Laat het geronk en het gebrul maar eens horen, in de jaren 50 was het dagelijkse kost dat de jets over de dorpen en velden scheerde, het was een lust om aan te zien. F16 zijn mooie vliegtuigen,verslijten doen ze niet.
 • Dany Herman

  4 maanden geleden
  Rusland dreigt met WO III als Oekraine bij nato komt, benieuwd hoe hij dat zou kunnen bolwerken Gewone handvuurwapens heeft hij zelfs onvoldoende om iedereen een wapen te geven En bij gebruik van atoomwapens dan gaat hij van alle kanten bestookt worden Bang maken is het beste dat hij kan maar zou net het omgekeerde effect moeten hebben dus bereid toetreding maar voor
 • louis van hoeylandt

  4 maanden geleden
  was het de rus niet die ook zomaar gezegd militaire oefeningen hield 8 maand geleden aan de grens van oekraine ..en wilfried vdb f16 zijn nog steeds heel goede gevecht vliegtuigen , en zijn zeker geen trabanten
 1. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 2. “Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”: wat is een tactisch kernwapen en hoeveel heeft Rusland er zo?
  PREMIUM

  “Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”: wat is een tactisch kernwapen en hoeveel heeft Rusland er zo?

  Russisch president Vladimir Poetin voert de nucleaire dreiging op. Eerder deze week meldden verschillende internationale media dat Rusland een nucleaire trein richting Oekraïne stuurt. Volgens experts is in het opbod van militaire escalatie de volgende stap een kernproef. En wanneer het bestaan van het ‘moederland’ in gevaar komt, is volgens de Russische militaire doctrine de ultieme stap het inzetten van een tactisch kernwapen. Maar wat is juist het verschil met ‘gewone’ kernwapens? Hoeveel schade kan het aanrichten? En heeft ook België nog wapens achter de hand? Een overzicht van de zes meest gestelde vragen.
 3. Poetin drijft nucleaire dreiging op: “Het Westen is aan het koorddansen, we móeten dit ernstig nemen”
  PREMIUM

  Poetin drijft nucleaire dreiging op: “Het Westen is aan het koorddan­sen, we móeten dit ernstig nemen”

  Russisch president Poetin lijkt zijn dreiging met kernwapens een versnelling hoger te schakelen door een nucleaire trein richting Oekraïne te sturen en een test met de nucleaire duikboot Belgorod voor te bereiden. “Het Witte Huis en de CIA nemen de dreiging ernstig. We moeten voorzichtig zijn met wapenleveringen aan Oekraïne, want we zijn aan het koorddansen”, meent professor internationale politiek en kernwapenexpert Tom Sauer (UAntwerpen).