NAVO bereid troepen naar Turkije te sturen tegen Russische dreiging

De NAVO is bereid troepen naar Turkije te sturen om zijn bondgenoot te helpen met het verdedigen van het grensgebied. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg vandaag gezegd nu het Turkse luchtruim reeds meerdere malen is geschonden door Russische gevechtsvliegtuigen die aanvallen uitvoeren in Syrië.

"De NAVO staat klaar en is in staat om al zijn bondgenoten, inclusief Turkije, te beschermen tegen dreigingen", aldus Stoltenberg, voorafgaande aan een bijeenkomst met Europese ministers van Defensie in Brussel. "De NAVO heeft al gereageerd door onze capaciteit uit te breiden, evenals onze bekwaamheid en bereidheid om troepen in te zetten met inbegrip van het Zuiden, waaronder Turkije", vervolgde hij. 

Eerder zei Stoltenberg al dat de Russische schending van het Turkse luchtruim 'reden tot zorg' is. "Wat we zien is een sterke Russische militaire aanwezigheid in Syrië, een stijging", zei hij. "We zagen luchtaanvallen, het afvuren van kruisraketten en inbreuken van het Turkse luchtruim."

"We zullen de jongste ontwikkelingen en de implicaties voor de veiligheid van de alliantie evalueren", vervolgde Stoltenberg, doelend op de Russische straaljagers die de voorbije dagen meermaals het luchtruim van NAVO-lid Turkije binnendrongen. "De NAVO staat klaar om alle bondgenoten - inclusief Turkije - te beschermen tegen elke dreiging."

Poll

Moet de NAVO troepen naar Turkije sturen als bescherming tegen Rusland?

  • Ja 0%
  • Neen 0%
  • Geen mening 0%

Russische intenties

De bijeenkomst in Brussel staat vandaag in het teken van het conflict in Syrië. Het zal onder meer gaan over de zorgen rond de intenties van Rusland in Syrië. Zo zou het land vooral bezig zijn met het helpen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en niet met het bombarderen van doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Britse minister van Defensie Michael Fallon zei vandaag in Brussel dat het enige nuttige wat Rusland met Assad kan doen, is hem ervan overtuigen geen burgers meer te bombarderen.

Rook na een Russische aanval in Maaret al-Naaman, in de provincie Idlib.
REUTERS Rook na een Russische aanval in Maaret al-Naaman, in de provincie Idlib.

Kaspische Zee

Rusland beweert juist wel IS te bestrijden. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn woensdagnacht vanaf vier Russische oorlogsschepen in de Kaspische Zee rakketten afgevuurd op doelen van IS in Syrië, zo'n 750 kilometer verderop. Het ministerie meldt op zijn website dat daarbij onder meer munitiedepots, trainingskampen en wapenfabrieken van IS geraakt.

Ondertussen zijn Syrische grondtroepen een gezamenlijk offensief met de Russen begonnen in de strategisch gelegen al-Ghab vlakte, in de westelijke provincie Hama. De regio ligt vlakbij de kuststrook die in handen is van Assad. Rebellen hebben geregeld pogingen ondernomen om het regeringsgebied vanuit al-Ghab aan te vallen.

Volgens Rami Abdulrahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, vuren regeringstroepen raketten af op het gebied terwijl Russische gevechtsvliegtuigen vanuit de lucht aanvallen.