Natuurpunt: “Er moet nog heel wat gebeuren om het waterprobleem op te lossen”
Twee jaar na de lancering van de Blue Deal door de Vlaamse regering heeft Vlaanderen het waterprobleem nog niet onder controle. Dat zei beleidsmedewerker bij Natuurpunt Luc Vervoort vrijdag in De Ochtend op Radio 1. "Er zijn een aantal goeie initiatieven, maar het meeste werk moet nog gebeuren", klonk het.
Vlaanderen is een regio met relatief weinig water, die wel veel water verbruikt. Samen met de hoge verhardingsgraad, het feit dat weinig regenwater kan infiltreren en het historische rechttrekken van beken en rivieren maakt dat Vlaanderen kwetsbaar voor periodes van droogte.
Twee jaar geleden lanceerde de Vlaamse regering de Blue Deal om Vlaanderen weerbaar te maken tegen droogte en waterschaarste. Luc Vervoort, beleidsmaker bij Natuurpunt, maakte vrijdag de balans op in De Ochtend op Radio 1. "Er zijn een aantal goeie initiatieven bezig", zei hij, "maar ik denk niet dat we de problemen vandaag reeds onder controle hebben."
Volgens Vervoort zullen er grotere overstromings- en infiltratiegebieden vrijgemaakt moeten worden. "Met kleine projecten kunnen we wel een aantal zaken doen, maar daarmee alleen gaan we het niet redden." Alleen staat het 'not in my backyard-principe' schaalvergroting in de weg, zei hij. "Iedereen vindt dat water een plaats moet krijgen, maar het liefst niet op zijn grond."
Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zijn op verschillende fronten al belangrijke stappen gezet, maar is er inderdaad nog werk aan de winkel. "De tanker begint nog maar te keren, er moet verder op dit elan doorgegaan worden en verder opgeschaald waar mogelijk", zegt ze.
De N-VA-minister laat nog weten dat lokale besturen en organisaties voortaan terechtkunnen op de website bluedeal.vlaanderen, waar alle nuttige informatie gebundeld wordt. "Vanop het terrein komen steeds meer vragen van onder meer lokale besturen en organisaties over welke steun zij vanuit Vlaanderen kunnen krijgen om de Blue Deal verder op te schalen. Alle zinvolle informatie staat nu gebundeld op één locatie.”
Lees ook:
Bekijk ook: UITGELEGD. Wat is de impact van droogte op ons leven?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAntwerpen
Kan Antwerpen dezelfde ramp overkomen als wat in provincie Luik is gebeurd? “Bij ons komt het gevaar vanuit de Noordzee”
-
PREMIUM
Hittegolf onder water, rampzalige gevolgen boven water: “Hevige onweersbuien en soms zelfs een mediterrane orkaan”
De Middellandse Zee warmt op tot recordhoogten. Voor de kust van het Franse Nice heeft het water de tropische hoogte van 30 graden bereikt. Een hittegolf onder water kan zware gevolgen hebben. “Er kunnen hevige onweersbuien en soms zelfs een medicane - een mediterrane orkaan - ontstaan”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. En ook ons zeewater is warmer dan normaal. -
Amerikaans Congres keurt verhoging schuldenplafond goed
Het Amerikaanse Congres is overeengekomen over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Hierdoor wordt een wanbetaling op het laatste nippertje vermeden. Woensdag keurde het Huis van Afgevaardigden de schuldendeal al goed. Nu de Senaat ook heeft ingestemd, zal een volgende stemming over een verhoging van het schuldenplafond pas weer na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 nodig zijn. -
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Joran van der Sloot klaar om (tijdelijk) uitgeleverd te worden aan VS