Natuurgetrouwe tuinomheining

Betafence
Met de klassieke groene tuindraad je terrein omheinen, het kan nog altijd. Maar er bestaan ook heel wat andere, decoratieve oplossingen waarmee je tegelijk je tuin afschermt en je mooie uitzicht bewaart. Gevulde wanden bijvoorbeeld, dé perfecte natuurlijke omheining.

Philip Schindfessel en Peggy Breugelman baten de feestzaal De Jacht uit, aan de rand van het Heverleebos dat eigendom is van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Zowel qua interieur als exterieur werd ervoor geopteerd een zo harmonieus mogelijk geheel te creëren, perfect passend bij de omgeving. Ook de omheining, die Philip en Peggy kozen in samenspraak met het ANB, moest op natuurlijke wijze in de omgeving opgaan. «Gezien de stijl en ligging van het gebouw lag het voor de hand dat we voor een sterk natuurlijke omheining zouden gaan,» vertelt Philip. «Eén die zich naadloos zou vermengen met het groen, en tegelijk een gevoel van geborgenheid en veiligheid zou bieden. Net als in een particuliere tuin.» 

Perfect harmonieus

Hoe idyllisch een schutting volledig in hout ook mag ogen, hout was toch niet helemaal naar de smaak van Philip en Peggy. Dus kwamen ze al gauw uit bij een totaalconcept van panelen uit verzinkte en antraciet grijs gecoate draad, waarmee je creatief aan de slag kunt. «Enkelvoudig gebruikt, zorgen de panelen voor een stevige omheining met een hoog designgehalte,» vertelt Philip. «Het concept laat ook toe om gevulde wanden mee te maken, en dat vonden alle partijen erg interessant. De wanden werden gevuld met grove boomschors. Resultaat werd een ijzersterke blikvanger rond het gebouw: fraai voor het oog, helemaal in harmonie met de omgeving en toch een uitstekende barrière. Bovendien verliep de installatie door een professionele plaatser bijzonder vlot.» Philip en Peggy kozen voor een hoogte van 125 cm: hoog genoeg om het domein af te schermen zonder dat hun uitzicht verloren ging. Stijlvol sluitstuk werd een draaipoort die perfect past bij de paneelafrastering.

Decoratieve stenen

Bij deze omheining - die overigens ook perfect geschikt is voor particuliere tuinen - werden de wanden opgevuld met grove boomschors. De schors breekt 'natuurlijk' af en moet telkens na de zomer wat bijgevuld worden. Wie dat te veel werk vindt, kan kiezen uit verschillende steenvullingen: van Belgisch Blauw voor een rustieke, robuuste uitstraling over gezellige lichtgrijze breuksteen tot lavastenen voor een warme look die toch modern aandoet. Met andere alternatieve vullingen zoals gestapelde boomstammetjes creëer je dan weer een gezellige natuurtuin.

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures.