NASA ontwikkelt milieuvriendelijk supersonisch vliegtuig

Een impressie van het supersonische passagiersvliegtuig dat milieuvriendelijker en stiller moet worden dan zijn voorganger, de Concorde.
NASA Een impressie van het supersonische passagiersvliegtuig dat milieuvriendelijker en stiller moet worden dan zijn voorganger, de Concorde.
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA werkt aan milieuvriendelijke en stillere supersonische passagiersvliegtuigen. De universiteit van Massachusettes (MIT) ontving daartoe fondsen van NASA.

Supersonisch reizen kwam tot een einde toen de Concorde in 2003 zijn laatste vlucht maakte. NASA besteedt ruim 6 miljoen euro aan onderzoek naar groener en goedkoper supersonisch reizen. MIT onderzoekt de milieueffecten van commercieel supersonisch reizen en bestudeert hoe dergelijke vliegtuigen stiller kunnen worden wanneer ze de geluidsmuur doorbreken.

NASA maakt zich ook zorgen over de milieuimpact. Supersonische vliegtuigen vliegen dichter bij de stratosfeer en verbruiken meer brandstof om hoge snelheden te halen. Dat betekent dat ze gassen uitstoten die schadelijk zijn voor de ozonlaag.