Ga naar de mobiele website
^ Top

Nanny Madeleine McCann verbreekt na tien jaar stilte over wat er gebeurde avond van verdwijning

Een foto van Madeleine net voor haar verdwijning en hoe ze er vandaag zou kunnen uitzien.
reuters Een foto van Madeleine net voor haar verdwijning en hoe ze er vandaag zou kunnen uitzien.
Een voormalige nanny van Madeleine McCann heeft tien jaar na de verdwijning van het 3-jarige Britse meisje voor het eerst getuigd over wat er die noodlottige nacht gebeurde in de vakantieflat van de familie, in het Portugese Praia da Luz. "Het beeld van haar ouders Kate en Gerry die in blinde paniek alles probeerden om haar terug te vinden, achtervolgt me nog altijd", aldus de vrouw.

Madeleine verdween op de avond van 3 mei 2007 uit haar bedje, terwijl haar ouders aan het dineren waren met vrienden in een restaurant 50 meter verderop. Het was moeder Kate die ontdekte dat haar dochter weg was, toen ze rond tien uur 's avonds ging kijken of alles oké was met haar kinderen. "Ze weende en riep de hele tijd: 'ze hebben haar meegenomen'", vertelt de nanny - die af en toe op Madeleine lette maar verder anoniem wil blijven - aan de Britse krant Daily Mirror.

"Ik probeerde haar te troosten, zei haar dat haar dochter wel teruggevonden zou worden, maar ze bleef maar wenen en werd bijna catatonisch", gaat ze verder. Intussen doorzocht Gerry McCann de buurt en hij keek daarbij onder elke wagen. "Dat is me echt bijgebleven. Dat hij als een gek onder elke auto keek. Ik kan dat maar niet vergeten", gaat ze verder. "Het personeel van de Ocean Club kreeg de opdracht om alle vuilnisbakken en containers te doorzoeken, voor het geval haar lichaam daarin zou liggen. Dat was het moment dat we beseften dat het serieus was. Tot 5 uur 's morgens hebben we ook de straten van het plaatsje uitgekamd."

Aangerand
Het resort waar het gezin verbleef, was volgens de nanny wel veilig voor de gasten, maar minder voor het personeel. Het kreeg er volgens haar een alarm mee voor het geval het zou worden aangevallen of aangerand en er werd vrouwen afgeraden om alleen de deur uit te gaan. "Een jaar voor de verdwijning van Madeleine was er nog een meisje aangevallen in de buurt", klinkt het. (lees hieronder verder)

Kate en Gerry McCann de dag na de verdwijning van hun dochter.
ap Kate en Gerry McCann de dag na de verdwijning van hun dochter.

Ze heeft ook kritiek op de Portugese politie, die eerder al onder vuur kwam te liggen voor de manier waarop het onderzoek werd gevoerd. Zo sloot ze de flat van de McCanns niet af als potentiële crimescene en wezen ze op zeker moment naar de ouders zelf als verantwoordelijken voor de verdwijning, een beschuldiging die achteraf weer werd ingetrokken.

Bewijsmateriaal
"De politie heeft enkele cruciale kansen om bewijsmateriaal te verzamelen verloren laten gaan", zegt ze. "Agenten arriveerden pas 90 minuten nadat ze waren gebeld en tegen die tijd waren alle mogelijke aanwijzingen in het appartement al verdwenen of onbruikbaar omdat er intussen al zo veel mensen naar binnen waren geweest." (lees hieronder verder)

Madeleine met haar tweelingbroertjes.
ap Madeleine met haar tweelingbroertjes.
epa

Ook haar getuigenis bij de Metropolitan Police was ontluisterend. "Ik werd er ondervraagd en ontdekte dat mijn verklaring van vijf pagina's die ik gegeven had aan de Portugese politie, helemaal gereduceerd was tot twee pagina's en dat er essentiële info uit verdwenen was", klink het nog.

Verdacht
Wat ze zelf denk dat er gebeurd is? "Het is waarschijnlijk erg naïef, maar het best mogelijke scenario is dat ze werd meegenomen voor een welgesteld persoon die zelf geen kinderen had", zegt ze nog. "Dat is het enige wat ik kan geloven in mijn hoofd. Ik kan er ook nog altijd niet bij dat de ouders ooit verdacht werden. Dat ze even verder op restaurant zaten terwijl hun kinderen sliepen, was overigens heel gangbaar in het resort."

reuters
ap36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Neferteti

  Men teugels, ik ben het volledig met je eens....

 • Neferteti

  Weken na de verdwijning van kleine Mady, werd er bloed van haar aangetroffen in de toen gehuurde auto!!! Waarom is daar nooit verder op ingegaan. Veel vragen in de hele ontvoering. Vreselijk voor de ouders. Ik hoop dat het vlug mag boven water komen de ganse waarheid.

 • Ma Ja

  Ik hoop voor de moeder dat ze haar kleine Madeleine ooit terug krijgt. Ik kan me dat niet voorstellen. Een levenslange nachtmerrie, geen woorden voor:(

 • Momo M

  Het is een raar onderzoek toch niet hoe het moet in belgie staan ze toch een pak verder

 • Kurt Maes

  2 weken geleden komt ne zekere mister Edgar af met het verhaal dat er iemand zijn mond gaat opendoen en vandaag leest ge dit verhaal. Ik dacht altijd dat een nanny er juist was om op de kinderen te letten, waar was zij dan om 22u00 ?

Meld een bug