Exclusief voor abonnees

Namen die verdwijnen

Martin Lippens.
HLN Martin Lippens.

Jean Trappeniers was twaalf jaar keeper van Anderlecht en werd zes keer kampioen. Als ik hem met een doelman uit 2016 zou mogen vergelijken: Simon Mignolet. Op de doellijn fenomenaal, reflexen die jongetjes doen dromen van een leven onder de lat, voeten beter dan Manuel Neuer.

'Trap' was een Spassvogel met karakter. Hij draaide niet om een mening heen, zette zich af tegen Constant Vanden Stock en vond Nederlanders op Anderlecht geen fijne keuze. 'Wat moeten we met Hollanders?' Met hem wist je waar je aan toe was. Diep van binnen vond ik zelf ook een beetje dat de combinatie van het sublieme Anderlecht in die tijd en een Nederlandse indringer moeilijk lag. In mijn verlangen Anderlecht-speler te zijn, sloot ik me toch maar zorgeloos aan. De praktijk wees uit, dat een jongen uit Groningen niet gemakkelijk tussen het groepje Trappeniers, Puis en Devrindt kwam.

Oké, verschil moet er zijn.

Ik heb me gered. Mijn integratie verliep vloeiend aan de hand van Martin Lippens, in zijn laatste actieve seizoen libero van het reserveteam waarin ondergetekende twee maanden warm draaide. Martin Lippens overleed woensdag enkele uren voor Jean Trappeniers stierf. Lippens was zo'n voetballer van wie je leerde zonder dat hij onderwees. Zijn nabijheid deed het 'm, de klassespeler met de zeldzame eenvoud in de passing van Josef Masopust (dood). Lippens' beminnelijkheid stelde jonge spelers gerust. Zonder het te zeggen, liet zijn glimlach me weten: 'Doe maar, 't gaat goed.'

Toen ik naar het hoogste team werd gepromoveerd, vond ik het spijtig het gezelschap van Martin kwijt te zijn. Heb nog een moment gehoopt dat hij gewoon mee verhuisde. Maar Laurent Verbiest stond er inmiddels; hij verongelukte niet lang na mijn intrede in het eerste op de autostrade bij Oostende.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis