Na tien jaar nood aan meer naaktstrand aan de kust

UNKNOWN
Tien jaar na de opening van het naaktstrand in Bredene houdt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) een pleidooi voor meer naturistenstranden aan de Vlaamse kust. "Onze Bredense strook van 300 meter is te klein geworden", stelt hij.

De strakke wind en de afwezigheid van zon temperden zondag het enthousiasme rond de viering van tien jaar naaktstrand in Bredene. Het optreden van komiek Piv Huvluv werd afgelast.
 
De opening van het naaktstrand in Bredene, in het jaar 2000, kwam er na een akkoord tussen de politieke en gerechtelijke overheden. Toen de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens verklaarde dat naturisme op een afgezonderde en goed aangeduide plek niet meer zou worden vervolgd, lag de weg open voor het plan van Bredens sp.a-schepen Jacques Deroo. Hij kon de gemeenteraad overtuigen om op een strook strand van 300 meter breed in de duinen nabij de grens met De Haan een naturistenstrand te openen.
 
Oogje in het zeil
Tijdens de eerste jaren moest de lokale politie een oogje in het zeil houden. Wie buiten de zone uit de kleren ging of zich schuldig maakte aan seksuele handelingen op het strand, werd voor de strafrechtbank geleid. Het project zelf kwam nooit op de helling te staan.
 
Te klein
"Het naaktstrand heeft Bredene op de kaart gezet", zegt burgemeester Steve Vandenberghe. "Uiteraard hebben we op toeristisch vlak meer te bieden. Maar wie naaktstrand zegt, denkt spontaan aan Bredene. Het stuk strand is bij warm en zonnig weer zelfs te klein geworden. Daarom mijn oproep om meer naturistenstranden in te richten aan de kust. Uitbreiden kunnen we niet. Dat zou wel kunnen op het grondgebied van De Haan. Maar daar is er geen politieke consensus. Ook in Middelkerke zou er interesse zijn."
 
De tiende verjaardag van het naaktstrand werd gevierd met een reeks activiteiten. Er was zondag een brunch op het strand en randanimatie. Zondagavond vindt in Bredene nog een academische zitting plaats over de geschiedenis van 's lands eerste naaktstrand. (belga/eb)

UNKNOWN