Mysterieuze aftelklok blijkt vredelievend initiatief

Kos
Wat gebeurt er vandaag om 9 uur? Dat was wat de internetgemeenschap zich dagenlang afvroeg nadat een mysterieuze site opdook met een aftelklok. Sommigen zagen er een nieuwe terreurdreiging in, maar het blijkt om een initiatief van een marketingbureau te gaan. Die wil met de hashtag #IAmHuman hackerscollectief Anonymous steunen in de promotie van vrije meningsuiting.

De makers deden hun uiterste best om hun identiteit af te schermen: het adres staat geregistreerd in Groot-Brittannië terwijl de site zelf gehost wordt in de Verenigde Staten. In twee dagen tijd werd de site ook al twee keer van server verhuisd. Er gingen geruchten rond van een nieuwe terreurdreiging.

Om negen uur bleek het echter om een vredelievend initiatief van Rantic Marketing te gaan, die laat weten hackersgroep Anonymous te steunen. Ze vragen om de hashtag #IAmHuman te tweeten en de onderstaande video te verspreiden. Verder vragen ze ook om Charlie Hebdo te steunen door zich te abonneren op het volgende nummer.

Anonymous zelf beweerde de laatste dagen resoluut niets te maken te hebben met de aftelwebsite.

Eergisteren had de groep alvast een gigantische reactie beloofd na de afslachting van Charlie Hebdo. Eergisteren gaven de talentvolle hackers al een voorsmaakje door een lijst met Twitterprofielen van jihadisten online te zetten, gisteren zetten ze de eerste Franse jihadistensite offline.